Назад

20 години Сливенска ТПП

Палатите винаги са вървели напред, защото търговията върви напред









Цветан Симеонов: Отбелязваме 20 години от съществуването на Сливенската палата и колкото малко и скромно общество да изглежда в системата на Търговските палати, но тя е част от една много голяма система. Вие имате право да бъдете горди, защото сте част от системата на БТПП, която навлезе вече в своята 117-та година, която е част от системата на Европейските палати, които са най-старите в света. Така вие сте  част от системата на Международната търговска камара със седалище в Париж, като в тази система е най-старата палата - Марсилската, която е на повече 400 години.

За системата от палати ще уточня само – ние действително съдействахме за възстановяването на системата на търговските палати в България, но преди всичко искахме – това беше виждането на ръководството тогава – да разберем дали има достатъчно критична маса от сериозни български фирми, които да искат възстановяването на Палатата, и едва тогава, след като те сами вземат решението за това, ние да ги подкрепим.

Искам да ви вдъхна самочувствие като напомня, че само в европейското измерение – Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати, за където ще участваме в поредното Общо събрание, има 1400 търговско-промишлени палати в 47 държави. Това са всички държави от ЕС, много бивши съветски републики, както и държавата Израел. Палатите винаги са вървели напред, защото търговията върви напред, защото границите трябва търговците да ги отварят, а политиците по-трудно го правят. 

Трябва да сме горди от системата, в която членуваме и имаме възможности за още важни връзки в останалите съдружия, в които сме успели да се включим през тези години. В Асоциацията на световните търговски центрове са обхванати над 200 търговски центрове. Ние сме учредителите на Асоциацията на балканските търговски палати, която тази година председателстваме. Сега мога да кажа, че ви поздравявам с юбилея и от името на АБС.

Вратите на БТПП са винаги отворени за всеки един представител на бизнеса, защото като членувате в Сливенската вие сте част от системата на БТПП. Понякога може сами да не си давате сметка за това какви възможности има Палатата, затова търсете ни - с взаимни усилия да решаваме вашите проблеми. 

Напоследък чуваме доста недобри думи за предприемачите. Като се започне от синдикатите, като се премине през правителствени институции, които смятат, че при бизнеса постоянно трябва да има някакви проверяващи и то точно в светлите фирми, защото им е много трудно да отидат в сивия или в черния сектор.
Затова освен търсенето на съдействие, трябва да повишаваме имиджа на предприемача в България.


Често казваме, че на тези хора, които са се заели с предприемачество, цялото общество трябва да им целува ръка, защото където видим едно хубаво предприятие, то не е паднало от небето, а става с много труд, с много лишения с много усилия, разбиране, с безсънни нощи, много нерви и трудности всякакви. Затова искам да пожелая и на представителите на сливенския безнес, много успехи и да знаете, че имате една силна подкрепа в БТПП и в Сливенската ТПП.

22.10.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад