Назад

Започна 110-та сесия на Международна конференция на труда

До 11 юни в Женева представители на правителствата, работниците и работодателите обсъждат световните проблеми на труда








 

От 27 май до 11 юни 2022 представители на правителствата, работниците и работодателите от 187 държави-членки на Международната организация на труда /МОТ/ ще обсъждат световните проблеми на труда по време на Международната конференция на труда. За пръв път след ковид пандемията конференцията се провежда в хибриден формат, като тази година сред точките от дневния ред са темите: безопасност и здраве при работа, чиракуване, социална и солидарна икономика.

По време на официалното откриване на конференцията генералният директор на Международната организация на труда Гай Райдър подчерта необходимостта от защита на върховенството на закона от тези, които „прибягват до война, за да отрекат социалната справедливост“. Той сподели, че страните изпитват неравномерно и „крехко възстановяване“ на своите пазари на труда след ковид пандемията. Райдър предупреди, че е много вероятно състоянието на световната икономика да се влоши поради въздействието на руската агресия срещу Украйна.

Клаудио Морони, министър на труда, заетостта и социалното осигуряване на Аржентина, бе избран за председател на конференцията. Ренате Хорнунг-Драус, заместник-председател на МОР към МОТ, бе избрана за говорител на работодателските организации по време на 110-та сесия на МКТ.

По време на конференцията БТПП ще бъде представлявана от Цветан Симеонов, председател на Палатата, Мирослава Маркова, главен експерт „Международно сътрудничество и международни организации“, и Виктория Славчева, експерт-юрист. Представителите на БТПП ще вземат участие в комитетите: заетост, социална и солидарна икономика. БТПП ще информира допълнително за предстоящите съпътстващи събития и резултатите от конференцията.

След официалното откриване на 110-та сесия на МКТ, се проведе и Общото на събрание на Международната организация на работодателите (МОР). Събранието бе открито от Мишел Пармели, председател на МОР, която акцентира върху предизвикателствата от последните две години – ковид пандемията и кризата в Украйна и влиянието им върху работодателите и работниците. Роберто Суарез Сантос, главен секретар на МОР, направи отчет на дейността на организацията през 2021 и представи план за дейността за 2023г. Акцент бе поставен върху предстоящи позиции на МОР относно устойчивост на системите за социална защита, психическото здраве на работното място, веригите на доставка и др. След заседанието се проведе дискусия на тема бъдещето за работодателските организации след ковид пандемията.

 


30.05.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад