Назад

Интервю на Красимир Дачев по БНТ: „Договорихме се до юни следващата година цените на газа да не се влошават“

Да сме по-умерени в дългосрочните решения пред страната


 

„В момента, в който още през месец юни миналата година започнаха емоционалните рестрикции и санкциите да прекъсват едни дълготрайни търговски връзки, изграждани с годините, проблемите започнаха да се задълбочават“ - каза заместник-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев в предаването „Говори сега“ по БНТ.

В резултат на тези непремерени политически действия на европейско ниво веригите на доставки са силно нарушени. „Ще трябва месеци, години да минат, за да се намери алтернативата с най-добра цена, с най-добра скорост и най-малък риск“, смята той.

Дачев посочи, че в момента най-голямото пристанище в света – Ротердам, е напълно затворено и извадено от оборот за танкери и кораби, тъй като там се разтоварват военни съоръжения и боеприпаси от САЩ за Полша и Украйна. Спрени са руските и беларуските товарни камиони, допълни той.

Той сподели, че от Европа тръгва тенденция за изкупуване на бизнеси. Настъпващите процеси са усетени от бизнеса още през лятото на миналата година, когато цените на металите, тока и газта са започнали да се вдигат. Още тогава е имало призив и към правителството за вземане на своевременни мерки, за да се спрат тези процеси навреме, защото те имат инерционен момент, заяви Дачев.

Според Дачев, договорените от бизнеса мерки с правителството ще имат дългосрочен ефект. Доколко мерките ще бъдат ефективни, ще се види занапред. Цените на тока за бизнеса за май и юни остават без промяна, очакват се и нормативни промени, така че, до края на м. юни следващата година условията няма да бъдат влошени.

Според Дачев се бъркат политическото говорене на европейските и руските политици по темата за газовите доставки с икономическата реалност и логика. Дачев призова  дългосрочните решения пред страната да са по-умерени. Много неща щяха да се спестят, ако бяха взети решенията преди 1 година. От правителството зависи, ако то е по-диалогично. Непредвидимостта е най-страшната последица за бизнеса, заяви Дачев.

 

 


23.05.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад