Назад

Позиция на ЕВРОПАЛАТИ относно ситуацията в Украйна



Днес, 25 февруари, председателят на ЕВРОПАЛАТИ Люк Фриден свика извънредно заседание на Съвета на директорите на Асоциацията след снощната Среща на върха на Европейския съвет за кризата в Украйна. От страна на БТПП участие взеха Георги Стоев, член на УС, и Габриела Димитрова, директор „Международно сътрудничество и международни организации“. По време на срещата бе приета следната позиция спрямо ситуацията в Украйна:

"ЕВРОПАЛАТИ осъжда най-категорично военната агресия на Русия срещу Украйна. На първо място, това непредизвикано нахлуване в суверенна държава излата на риск сигурността на хората, живеещи в Украйна. Мрежата на европейските търговско-промишлени палати изразява силната си подкрепа и солидарност към колегите си от Украинската търговско-промишлена палата, към предприемаческата общност на страната и към украинските граждани.

Тази агресия е и сериозна заплаха за европейската сигурност и стабилност като цяло. Като паневропейска Асоциация на търговско-промишлените палати, с членове не само в Украйна, но и в Русия, ЕВРОПАЛАТИ е убедена, че търговията свързва хората, преодолявайки политически или културни бариери; повишава просперитета и укрепва сигурността. Търговията разчита на основан на правила международен ред, който Русия опасно подкопава чрез действията си.

ЕВРОПАЛАТИ подкрепя твърдата и решителна реакция от страна на ЕС към този едностранен военен акт на Русия, включително икономическите санкции, въведени в координация с международните партньори. ЕВРОПАЛАТИ призовава тези мерки да се приложат целенасочено и ефективно, свеждайки до минимум страничните ефекти върху европейската икономика. Не бива да пренебрегваме факта, че Европа е все още в ранните етапи на икономическо възстановяване след пандемията или да игнорираме влиянието на нарастващите енергийни разходи и прекъсването на веригата за доставки на нашите компании.

Националните палати предоставят спешни консултации и съдействие на фирмите, които работят в региона, като много от тях са в контакт с Украинската ТПП, за да предложат подкрепа. Ние също призоваваме правителствените институции за защита на бизнеса и критичната инфраструктура от потенциални ответни мерки, като кибератаки, като същевременно палатите работят с членове си, за да гарантират, че те остават бдителни към подобни заплахи.

Убедеността, че заедно сме по-силни, е в основата на европейския проект от края на Втората световна война. Това убеждение трябва да формира нашия отговор към действията на Русия и общите усилия да подкрепим Украйна в тези най-трудни времена."

Позицията на ЕВРОПАЛАТИ на английски език можете да видите тук.

 


25.02.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад