Назад

Глобален форум 2022

Дигитална трансформация в полза на потребителите и пациентите








 

На 21 февруари 2022 в Брюксел бе открит 4-дневният Глобален форум GS1 2022. Поради пандемичната обстановка форумът се провежда онлайн, като е отчетен рекорден брой участници - над 2550 представители на Национални организации GS1 от 111 страни и представители на индустрията от цял свят. Предвид високия брой на страните, едва ли има друга организация, която може да се похвали с толкова много местни структури и работа за подобряване живота на хората и бизнеса на фирмите.

В обращението си за откриване на форума Мигел Лопера, президент и изп. директор на GS1 AISBL, изрази дълбока благодарност към индустрията, без изключение на сектора, за активното й включване, както в процеса по обновяване и разработване на стандарти, така и в прилагането на тези стандарти в практиката, включително изграждането и използването на Глобална платформа от регистри.

Новата 3-годишна стратегия на GS1 има за цел да насърчи внедряването на стандартите GS1 в дигиталния свят, за да помогне за трансформацията на индустрията в полза на потребителите и пациентите. Един от опорните стратегически стълбове отговаря на увеличената нужда от идентификация за нуждите на проследимост, организация на веригите за доставка и електронната търговия. Във фокуса на GS1 са пет основни сектори: здравеопазване, търговия на дребно и потребителски стоки, платформите за електронна търговия, транспорт и логистика, и техническа индустрия. Приоритети на организацията са:

  • поддържането на Глобална платформа от регистри в т.ч. на предоставените лицензи за префикси и идентификационни номера, регистър на маркираните с баркод продукти с основен набор от 7 атрибута, регистър на идентификаторите на юридически лица и физически локации;
  • по-добро разбиране на екосистемата на електронните магазини и отговор на техните нужди;
  • изграждане на по-сигурни вериги на доставка в здравеопазването;
  • мигриране към използването на двумерни баркодове, чрез които да се осигури пълна прозрачност на информацията за крайните потребители.

GS1 e федерация с различни нива на управление на локално и глобално ниво, но по отношение на стандартите топ приоритет е единната визия, която се изразява в Seeing One Vision, Speaking with One Voice and Acting as One Organisation. Международната организация се опира на знанието, сътрудничеството, доверието и най-важното, на страстта на 116-те национални организации, които участват във федерацията.

По време на форума са предвидени 4 пленарни сесии, 52 обучения и различни форми за нетуъркинг. Сред презентиращите са представители на водещи компании от индустрията, асоциации и институции (43) като Migros, Google, Johnson&Johnson, Deloitte, IKEA, METRO, P&G, DIGIMARK, bol.com, UNICEF, UN/CEFACT, EECC, Scientific and Regulatory Affairs, Eurocommerce, Port of Rotterdam Authority и други. Форумът продължава до 24 февруари и е отворен за регистрация за представители на бизнеса. Повече за програмата и възможност за регистрация последвайте линка https://forum.gs1.org/

За да запознае бизнеса и обществеността в България с възможностите за приложение на стандартите GS1 в различните сектори, както и с потенциалните ползи от внедряване на тези стандарти, GS1 България ще публикува поредица от материали, заложени в програмата на форума.

 


22.02.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад