Назад

БТПП взе участие във възпоменателното отбелязване на 149 години от гибелта на Апостола в Карлово



По покана на Община Карлово председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов взе участие на 18 февруари 2022г. във възпоменателната церемония в Карлово - родния град на Васил Левски,  за отбелязване 149 годишнината от гибелта на Апостола.

Стотици жители на Карлово и гости от цялата страна засвидетелстваха своето преклонение пред идеалите, смелостта  и саможертвата на Васил Левски на едноименния площад, на който се извисява и паметникът на Апостола.

В словото си на церемонията председателят на Народното събрание Никола Минчев подчерта, че „докато я има България, Левски ще живее във всеки от нас със своя идеал, пример, нравствена чистота и с любовта и верността към народа си”.

Присъстващите почетоха с минута мълчание паметта на великия български герой, а небето над града бе озарено от възпоменателни илюминации.

В съботната сутрин на 19 февруари програмата продължи със сутрешен молебен в църквата „Света Богородица”, а вечерта по БНТ бе излъчено специално директно предаване от къщата-музей на Иван Грозев, възстановена по инициатива на БТПП.

Дора Чаушева, директор на Национален музей „Васил Левски” в Карлово, разказа за съвместната дейност и близкото приятелство на Апостола с Иван Грозев, определен от историята като „патриот, съзидател и почтен мъж”.

Иван Грозев е предприемач, първият председател на Българската търговско-промишлена палата, кмет на София и карловецът, който застава начело на инициативния комитет за построяването на паметника на Левски.

Работи за това 16 години и като кмет на София ускорява работата до неговото откриване през 1895 г., с което постига целта си – да построи първия паметник на Апостола в сърцето на новата европейска столица София.

Записа на предаването по БНТ може да проследите  на следния линк

https://bntnews.bg/news/ivan-grozev-zhivot-posveten-na-apostola-i-otechestvoto-1185955news.html

 

 


21.02.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад