Назад

Връчиха наградите от конкурса за български фирми с кръгов модел на производство







На 24 февруари се състоя тържественото награждаване на фирми, прилагащи принципите на кръгов бизнес модел при производство, чрез използване на иновативни решения и технологии. Събитието беше организирано по инициатива на  Българската търговско-промишлена палата и Съвета за кръгова икономика при БТПП - „КИЗА-БГ“*. Организираният  конкурс и награждаване на български фирми с кръгово мислене цели да стимулира  усилията на бизнеса, в посока внедряване на повече кръгови практики в производството.

В конкурса участваха 14  фирми. Победители в двете категории са:

  • ЗИРО УЕЙВ ООД - отличено с плакет и грамота в  категория „Най-добър внедрен кръгов бизнес модел – 2021 г.“  за успешно работещ кръгов модел за производството на здравословни и хранителни бисквити;
  • СЕВАРЕКС ООД - в категория „Потенциална добра кръгова практика – 2021 г.“, като успешно стартираща компания за екологични строителни панели от ново поколение, отговарящи на зелените стандарти.

Наградите бяха връчени от председателя на БТПП Цветан Симеонов и председателя на Съвета по кръгова икономика при БТПП Десислава Димитрова.

Председателят на Палатата  анонсира предстояща серия от инициативи, свързани с  по-широкото прилагане принципите на кръговата икономика в производството. Същите ще бъдат реализирани по проект „Кръговата икономика за устойчиво бъдеще – гражданското общество в България за Европейския зелен пакт“, финансиран по програма “LIFE”, където БТПП даде съгласието си за партньорство с неправителствената организация Клуб „Икономика 2000“.

Видео от церемонията може да се види от ТУК

------

* Съветът по кръгова икономика е създаден през м. март 2021 г. с основна  цел  да подпомага  фирмите при трансформацията на икономиката от линеен към кръгов бизнес модел, насочен към  удължаване на жизнения цикъл на продуктите и ограничаване до минимум на отпадъците, в синхрон с целите на „Зелената сделка“ и постигането в Европа на  въглеродна неутралност до 2050 г.

 

 


25.02.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад