Назад

Представяне на дигитална платформа за селскостопански продукти от ЦИЕ и КитайПредседателят на БТПП Цветан Симеонов се срещна с новия изпълнителен директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа /ЦНСССКЦИЕ/ д-р Момчил Станишев и д-р Христина Теодосиева, експерт. Срещата е продължение на партньорството, установено между палатата и центъра от 2016 г.

Станишев представи капацитета на организацията да подпомага контактите на страните от ЦИЕ с Китай в областта на селското стопанство с помощта на демонстрационен център за стоки в Аграрния университет в гр. Пловдив, демонстрационна зона в Тракия икономическа зона, както и офис за връзки и специален павилион за стоки в гр. Нинбо, Китай. Понастоящем основната цел на центъра е да промотира тези три бази сред бизнеса. ЦНСССКЦИЕ предвижда през следващата година да обучава млади предприемачи в областта на селското стопанство, за да се използват перспективите в земеделието за стартап компании и МСП.

Симеонов обсъди с госта инициативи, в които двете организации имат общи интереси – като Балканския винен фестивал, който БТПП подкрепя вече 10 години. Той потвърди и вече изградената практика за постоянен обмен на информация, полезна за бизнеса, която да се разпространява по информационните канали на палатата и центъра.

Станишев представи база данни с продукти, разработена и поддържана от центъра – „16plus1Cloud“. Това е дигитална платформа - дигитален логистичен хъб за селскостопански и други продукти от Централна и Източна Европа и Китай. Чрез интегрираните си свойства www.16plus1cloud.org дава възможност всеки производител да свърже собствената си платформа за електронна търговия с клауда (високопроизводителна облачна платформа) на ЦНСССКЦИЕ.

Според председателя на БТПП, ЦНСССКЦИЕ може да разшири партньорството си със Селскостопанската академия към БАН, за да се използват капацитета на бизнеса и науката за коренни промени в износа на земеделска продукция от България /сортове семена, шафран, вино, пчелни продукти и др./.

 

 


15.12.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад