Назад

БТПП подкрепя дарителската инициатива за новоизграждащ се храм



Председателят на БТПП проведе среща с протойерей Антоний Милушев от Храм паметник  „Св. Александър Невски" във връзка с изграждане църквата „Св. Пимен Зографски“ в квартал Дианабад, София.

На срещата отец Милушев от името на църковното настоятелство към новопроектирания храм се обърна към БТПП с молба за съдействие за набиране на средства в дарителската кампания за подкрепа на това начинание.

Строителството на църквата е по решение на Софийската митрополия във връзка с отбелязването на 480 години от рождението на светеца.

От своя страна председателят на Палатата запозна отец Милушев с по-крупните благотворителни инициативи на БТПП, между които откриването на къщата на първия председател на Палатата и съратник на Левски Иван Грозев в Карлово, Национален музей „Васил Левски“ в Карлово, както и грижите за децата от Център за настаняване от семеен тип „Вълшебство“, за които освен средства за дрехи и храни осигурява и ежегоден отдих на море или планина.

Отец Милушев разказа накратко за живота и заслугите на светеца към изграждането и обновяването на храмове и манастири в страната с иконопис и стенопис, особено приноса му към Суходолския, Черепишкия и Кремиковския манастири. 

Отецът сподели, че Православната църква е обявила Пимен Зограф за светец и го чества на 3 ноември, като празникът на Св. Пимен Зографски - 3 ноември – е обявен и за Ден на българските художници.

Понастоящем в столицата има улица и училище на името на Свети Пимен Зографски.

Председателят на БТПП изрази задоволство от инициираната кампания и пое ангажимент Палатата да подкрепи инициативата, като я  отрази в издавания от Палатата бюлетин Инфобизнес,  който достига до повече от 7600 фирми и организации, които биха могли да се включат в подетата дарителска кампания.

Дарителската сметка в лева с титуляр Църква „Св. Пимен Зографски“ е открита в Общинска банка, клон „КАТ“:

BIC: SOMBBGSF

IBAN: BG80SOMB91301064474201

БТПП изказва предварителна благодарност на всички, които с дарителски средства ще допринесат за изграждането на новопроектирания храм „Св. 


13.12.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад