Назад

По-големият дял от работодателите е позитивно настроен към зеления сертификат




 

Според проучване на БТПП българските работодатели се оказаха разединени по отношение на въвеждането на зелен сертификат.

Темата коментира в “Нашият ден“ Любомир Левичаров, икономически анализатор от БТПП (Българска търговско-промишлена палата).

“По-големият дял от работодателите е позитивно настроен към зеления сертификат. Можем да разгледаме много примери на европейски и международно ниво, в които се вижда, че зеленият сертификат функционира. Личното ми мнение е позитивно по отношение на него, защото позволява на фирмите, макар и с по-ниски нива на обороти, да продължат да изпълняват своята дейност – да не прекъсват веригите за доставки и да продължава работният процес."

"Действително работодателите са разединени по отношение на “зеления сертификат“. По-голяма част от анкетираните посочват, че имат положително отношение към мярката. Ако приравним техните отговори към 100%, ще видим, че положително отношение имат – 55, а негативно отношение към мярката имат 45, защото за тях е по-добре да работят, отколкото да са затворени.

По 24% от тях посочват, че и потребителите на услуги се чувстват по-добре защитени, и служителите."

Негативно отношение към зеления сертификат

"Негативното отношение към зеления сертификат е свързано с ограничаване на човешките права, със спъване на работните процеси във фирмата или защото се счита за прекалено.

55% от анкетираните споделят, че са въвели строг контрол за спазване на всички, разпоредени противоепидемични мерки. Други мерки, които работодателите продължават да включват в работни си режими, са препоръките към служителите да се ваксинират – направили са го почти 50%.

Основното тук е, че зеленият сертификат позволява на предприемачите да работят, а знаем колко е трудно стартиране на процесите, когато едно предприятие е затворено. Има брак и много странични разходи за всеки едни предприемач.

Работата от разстояние,  т.нар. хоум офис, продължава за над една трета от предприятията. Въведен е плаващ старт на работното време. Налице са и много различни примери, при които фирмите въвеждат собствени подходи, като се дават бонуси и допълнителни средства за ваксинация. Не се допускат външни служители в предприятията. Извършва се ежедневен или ежеседмичен скрининг на служителите.

Някои компании са въвели скрининг след отпуск на самите служители. Продължават да действат и установените мерки за дезинфекция и носене на маски.

Голям дял от предприемачите посочват, че не виждат нееднакво третиране. Нямат такива притеснения и това до някаква степен е преодоляно, предвид предходните пандемични ситуации, в които попадахме."

Чуйте повече в звуковия файл.

По-големият дял от работодателите е позитивно настроен към зеления сертификат - Общество - БНР Новини (bnr.bg) 

 


Линк

05.11.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад