Назад

Представяне на биоразградима чаша за топли и студени напитки в инициатива на Съвета по кръгова икономика при БТПП









Съветът „Кръговата икономика - зелената алтернатива за България“ (КИЗА-БГ) продължи с наскоро стартиралата поредица от презентации на български фирми с иновативни решения в сферата на „зелените“ технологии и кръговата икономика.

На 3 ноември 2021 г. се състоя представяне на „Къпфи“ ООД – производител на първата в България биоразградима чаша за топли и студени напитки, която представлява устойчива и вкусна алтернатива на пластмасовите и хартиени еквиваленти.

Срещата беше открита от г-н Цветан Симеонов, председател на БТПП, който отбеляза, че фирмата и иновативният й продукт отдавна са в полезрението на Палатата. Г-н Симеонов припомни, че компанията е била отличена като победител в категорията „Продукт на годината – малко предприятие“ на международните Награди за иновация, проведени през 2019 г., в рамките на реализирания с участието на БТПП проект за кръгова икономика MOVECO.

Председателят изрази увереност, че биоразградимата чаша ще намира все по-широко приложение с оглед на нарастващите тенденции за прилагане на принципите на кръговата икономика в производството и потреблението, като БТПП ще продължи доброто си сътрудничество с компанията на национално и международно ниво.

По време на срещата екипът на „Къпфи“ представи основните характеристики на продукта, предимствата му пред картонените и пластмасови алтернативи, ползите от консумацията му както в здравословен план, така и по отношение на приноса към намаляването на отпадъците, генерирани ежедневно от чашите за еднократна употреба.

Чашата е изработена от изцяло натурални съставки, не съдържа ГМО и се класифицира като напълно веган продукт. Освен за топли напитки, чашата е подходяща за студени такива (включително и алкохолни), както и за десерти. Разработката е изцяло българска и е патентована.

Към момента чашата се предлага в два размера, като фирмата планира да разшири продуктовия си асортимент с биоразградими бъркалка и капак за чаша. Компанията е разпознаваема марка на българския и международните пазари, като сред клиентите й са водещ световен производител на кафе и една от най-големите търговски вериги в България.

В събитието взеха участие над 20 представители на фирми от сектори, като хотелиерство, ресторантьорство, кетъринг, търговски вериги и др. Видеозапис от срещата може да бъде изгледан на следния линк.

БТПП ще продължи да предоставя информация за предстоящи събития на Съвета по кръгова икономика. Повече за Съвета по кръгова икономика можете да намерите на уебсайта - http://www.cega-bg.com/

 

 


04.11.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад