Назад

Цветан Симеонов: България участва с 20 милиона евро по Фонда към инициативата "Три морета"



"До момента са набрани малко повече от един милиард и 200 милиона евро по Фонда към инициативата "Три морета", като България участва с 20 милиона евро чрез ББР", каза пред БНР Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата.
 
Днес се провежда онлайн конференция на тема - "Как българските компании могат да използват финансиране от Инвестиционния фонд към инициативата "Три морета".
 
"Може да разчитаме на фонда на толкова средства, с колкото сме участвали. Ние се включихме на малко по-късен етап. Тук няма грантове, а участие с проекти, има специален инвестиционен съветник, който участва по оценките на проектите.
 

Събитието се организира от Българската търговско-промишлена палата и Съвета по инвестиции в партньорство с Българската банка за развитие и е продължение на бизнес форума на инициативата "Три морета", проведен през месец юли в София.

Темите на конференцията, са: как българските фирми могат да си партнират с фонда, в какво ще инвестира той, как се извършва селекцията на проектите, могат ли фонд-мениджърът и инвестиционният съветник да се възползват от местните познания на акционери като Българската банка за развитие.

Фондът към инициативата "Три морета" е с целеви размер между 3 и 5 млрд. евро, като очакванията са да генерира инвестиции на обща стойност до 100 милиарда евро.

Основната цел са инвестиции в транспорт, енергетика и цифрова инфраструктура по оста север-юг и компенсиране на разликите в развитието на отделните региони на Европейския съюз.

Още по темата в звуковия файл.


03.11.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад