Назад

БТПП проведе среща с китайския посланик в София





Цветан Симеонов, председател на БТПП, проведе онлайн среща с Н.Пр. г-н Дун Сяодзюн, посланик на Китай в София. В срещата участваха още представители на екипа на Посолството и на БТПП.

Цветан Симеонов направи кратък обзор на икономическата обстановка в страната, като сподели, че Палатата има готовност да започне работа с партньори от Китай още по-активно, веднага щом премахнат рестрикциите, наложени от ковид пандемията. Той информира и за предстоящи онлайн инициативи, по които БТПП работи с Китай, а именно предстоящо представяне на български фирми на онлайн изложение, съвместно със Шанхайския панаир през ноември 2021, както и участие в онлайн семинар „Улесняване на търговията с Китай“ за представители на търговско-промишлените палати от страните по линия на инициативата „Един пояс, един път“.

Посланик Дун сподели, че онлайн семинарите, панаирите и събитията са добра възможност за среща с потенциални партньори, за запознаване с нови стратегии за бизнес и за развитие на търговско-икономическите отношения между България и Китай. Той представи информация относно икономическата ситуация в страната, като сподели, че се отчита поетапно възстановяване на основните макроикономически показатели в разумни граници през последните 9 месеца, което е знак за устойчивостта на китайската икономика. По предварителна оценка БВП на Китай за последните 9 месеца е достигнал до 12.7 трилиона щ.д. Той информира и за нарастване на стокообмена между България и Китай с 43.2% за периода януари – септември 2021г.

Посланик Дун информира и за възможностите за онлайн участие в различни китайски панаири, сред които  Китайския панаир за внос и износ - Кантонски панаир  .

Договорено бе БТПП и Посолството на Китай в София да обменят регулярно информация за икономическата обстановка в страните, както и за предстоящи събития, с цел активизиране на двустранните отношения в условията на ковид пандемията.


29.10.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад