Назад

Новоназначеният посланик на Индия посети БТПП

Предстои виртуално събитие, представящо индийските занаяти






Н.Пр. Санджай Рана, извънреден и пълномощен посланик на Индия, посети БТПП и разговаря с председателя Цветан Симеонов. В разговора участва и Раджеш Лал, втори секретар и началник канцелария към посолството.

Симеонов запозна гостите с дейността на БТПП в подкрепа на бизнеса и дългогодишното сътрудничество с Федерацията на индийските търговско-индустриални камари /FICCI/, датиращо от далечната 1976 г. с подписано споразумение за сътрудничество между двете организации. 

Посланик Рана представи информация относно предстоящо провеждане на виртуално събитие, представящо производители на индийски занаяти, в периода от 21-24 септември 2021 г., съвместно с индийски посолства и генерални консулски служби в Обединеното кралство, страни от Европа и ОНД и с подкрепата на Министерството на търговията и промишлеността, правителство. на Индия. При интерес българските участници могат да заявят своя интерес от участие на -  https://indianhandicrafts.epch.in/registration.html .

През следващия месец бе договорeно БТПП съвместно с Индийската федерация за износ да организират интерактивна сесия за възможностите за търговия и инвестиции в България, като предстои след уточняване на дата БТПП допълнително да информира заинтересованите компании.

По информация на Министерство на икономиката през първите четири месеца на 2021 г. общият стокообмен с Индия е на стойност 120.7 млн. щ.д. (увеличение от близо 28% спрямо същия период на 2020 г.), в т.ч. 47.2 млн. щ.д. износ (увеличение от приблизително 24%) и 73.5 млн. щ.д. внос (30.5% увеличение). Салдото е отрицателно за България и възлиза на -26.3 млн. щ.д.

Основни стоки в износа ни през периода: Карбонати; Минерални или химични азотни торове; Инструменти и апарати за физични или химични анализи; Гъстомери, ареометри  и  други подобни  плуващи  инструменти; Медикаменти; Табла, пана, конзоли,  пултове, шкафове  и други подобни; Антибиотици и др.

Вносът през периода се състои основно от: Хетероциклени съединения; Съединения с карбоксиламидна функционална група; Медикаменти; Плосковалцувани продукти от желязо или от нелегирани стомани; Полимери на пропилена; Механични машини и апарати; Пневматични гуми от каучук и др.

При желание за сътрудничество с фирми и организации от Индия моля да се свържете с БТПП, Дирекция Международно сътрудничество и международни организации, е-мейл: irelations@bcci.bg за включване в предстоящите инициативи на Палатата.

 


10.09.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад