Назад

Почетният консул на България в Ангола посети БТПП

Очертава се потенциал за сътрудничество в машиностроенето, петролната промишленост и енергетиката




Председателят на БТПП се срещна с почетния консул на България в Ангола Арнолд Фрагозо Ферейра. Почетният консул е завършил право в България и владее перфeктно български, което допринася за добрите му контакти с българските институции и организации и българската общност в региона.

Цветан Симеонов запозна Арнолд Ферейра със състоянието на връзките между националните търговски палати от двете страни, обусловени от подписано споразумение за сътрудничество между тях от 2005 г.

Ферейра представи подробна информация за състоянието на икономиката на африканската страна, която от 1975 г. е независима, а до 2002 г. е била в гражданска война. Ангола има богати залежи на петрол и разчита изключително на износа на суров продукт. Инфраструктурата в страната има нужда от разширяване и обновяване. Постепенно се развива селското стопанство. Има предпоставки за допълнително разширяване на миннодобивната промишленост.

Симеонов подчерта, че БТПП и българският бизнес имат желание да работят с партньори в Африка. Към момента отношенията са предимно под формата на търговски сделки. Има потенциал за сътрудничество в областите: машиностроене за хранително-вкусовата промишленост, малки ВЕЦ, петролна промишленост, енергетика.

Почетният консул сподели, че се подготвя и сътрудничество в областта на образованието, което впоследствие да подпомогне бизнес контактите между България и Ангола.

При интерес за намиране на партньори в Ангола, можете да се свържете с БТПП, дирекция Международно сътрудничество и международни организации, e-mail: irelations@bcci.bg.

 

 

 

 


03.09.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад