Назад

Нови възможности за сътрудничество с Украйна

В ход е организацията на двустранен бизнес форум през месец юли 2021
БТПП бе домакин на среща с Н.Пр.Виталий Москаленко, извънреден и пълномощен посланик на Украйна в България и Рустам Аждар, съветник по икономически въпроси към Посолството на Украйна в София.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов обсъди с дипломатите редица въпроси, свързани с икономическото сътрудничество между двете страни. Симеонов получи издание на Украинското посолство – сборник със списания, издавани от дипломатическото представителство на Украйна в нашата страна от началото на 20 век.

И двете страни изразиха удовлетворение от степента на развитие на двустранните икономически отношения. През 2019 г. стокообменът възлиза на над 1 млрд.щ.д. Очакванията за 2021 г. също са обнадеждаващи с оглед на добрите резултати през първите три месеца от годината. Положително влияние върху стокообмена оказват наличието на въздушна линия между Киев и София, както и чартърната линия между Бургас и Киев за целите на туризма.

Събеседниците обсъдиха и нивата на туристическия поток между двете страни. 475 хил. украински туристи са посетили България през 2019 г. , а през 2020 г. е открит нов пропускателен пункт между Украйна и Румъния, който улеснява пътуващите със сухопътен транспорт, като спестява 200 км.

Посланик Москаленко информира, че в продължение на осъщественото в края на 2020 г. посещение на българския външен министър Захариева в Украйна се очаква изпълнение на начертаната програма, която включва посещения на представители на украинската държава в България, както и размяна на двустранни бизнес инициативи.

В тази връзка Симеонов сподели, че напредва организацията на двустранен бизнес форум, подготвян с ТПП на Украйна и със съдействието на Службата по търговско-икономически въпроси на България в Киев и Посолството на Украйна в София. Събитието ще се проведе в началото на месец юли в дигитална среда. При интерес за участие българските компании могат да се регистрират тук.

При интерес за участие в събития, свързани с възможности за правене на бизнес с украински партньори, можете да се свържете с: БТПП, Дирекция „Международно сътрудничество и международни организации“- тел: 02 8117 489, е-mail: interdpt@bcci.bg.

 


01.06.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад