Назад

Красимир Дачев: Политическото противопоставяне нанася голяма вреда на бизнеса и държавата

„Три сестри“ на Мърквичка: над Мизия и Тракия стои лъв, над Македония – полумесец





„Много е неблагодарна задачата на правителство да удовлетвори исканията на обществото, когато то не иска. Защото, какво и да започне да прави, в обществото има една резистентност, едно говорене, което е „супер анти“. Това каза в предаването „Опорни хора“ предприемачът и зам.-председател на БТПП Красимир Дачев.

Според Дачев, не би трябвало да се оплакваме, защото виждаме каква е ситуацията в цяла Европа. При нас все пак е по-леко.

„Ресторантьорският бранш не генерира нищо. Те се изкараха, че са 600 хиляди, което значи, че една четвърт от българската икономика са ресторантьорите. Те не изкарват пари – те преразпределят пари“, коментира исканията на ресторантьорския бранш предприемачът.

Относно грантовете и помощите за бизнеса, Красимир Дачев заяви, че такива пари България не е виждала от 1350 г., но администрацията не е готова. „Правителството и парламентът, каквито и гениални решения да вземат, бюрокрацията е същата“, допълни Дачев и продължи:

„Защо приходите на НАП за м.г. са по-високи? Защото всички, които искаха да вземат пари, трябваше първо да се издължат към приходната агенция. И излязоха на светло. Така НАП прибра с 5 % повече пари, в сравнение с 2019 г. Всички администрации в Европа събраха за 2020 г. по-малко пари, нашите събраха повече“, коментира зам.-председателят на БТПП.

Според Красимир Дачев, политическото противопоставяне нанася най-голямата вреда на бизнеса и държавата. „Защото тогава не може да има разумни решения“.

Според бизнесмена, българският избирател е инертен, като всички избиратели по света.

Относно гласуването по пощата, Красимир Дачев каза, че „ако искаме опорочаване на изборите, това е перфектният начин“. Обективно е невъзможно да се организират избори по пощата няколко месеца преди вота. Трябва база данни, която се натрупва с години“, заяви зам.-председателят на БТПП.

Относно инвестициите у нас, Красимир Дачев обясни, че от всички инвестиции в страната, над 90 % са български. Чуждестранните са само 7 – 9 %.

Според Дачев, за последните 4 години бяха направени доста добри неща. Например инфраструктура. Това не са само пътища, но и оптични кабели, далекопроводи, газопроводи. Неща, които 20-40 г. не са пипани. Започва програма за рехабилитация на мостовете. Защо 50 г. никой не ги пипна?“

Според предприемача, недостатъчни са мерките срещу безстопанствеността.

Нямаме целенасочена, последователна политика в никаква област, смята Красимир Дачев и дава пример. „Затова е проблемът ни и с Македония. Стотици българи са умрели в три войни, заслепени от нашата сестра „Македония“. В колекцията си имам една страхотна картина на Мърквичка, която е рисувана 1915 г. Той е нарисувал три сестри в национални носии – Мизия, Тракия и Македония. Над Мизия и Тракия стои един лъв, а над Македония – един полумесец. Мърквичка отразява духа на България. Нищо не се е променило оттогава. Ние имаме хубава история, с която се гордеем, и сега сме готови да я споделим с Македония – за енти път. 

Защо се занимаваме с Македония? Да ги оставим. След 20-30 г. македонците ще разберат, че са направили грешка. Както направиха гърците“, категоричен е в оценката си Красимир Дачев.

Цялото интервю гледайте във видеото!

 


Линк

08.02.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад