Назад

Новонозначеният български посланик в Португалия на посещение в БТПП



Новоназначеният посланик на Република България в Португалия Иван Найденов посети Българската търговско-промишлена палата и разговаря с председателя Цветан Симеонов. На срещата българският посланик заяви готовност да съдейства на бизнеса от двете страни за по-активен стокообмен. Сподели, че епидемичната обстановка в Португалия е тежка и се очакват трудни първи месеци от неговата мисия в европейската страна. Настоящото председателство на Португалия на Съвета на ЕС бе изтъкнато като приоритет, свързано с множество инициативи и събития на място, изискващи специално внимание и усилия от страна на българското посолство.

Председателят на Палатата Цветан Симеонов запозна госта с инструментите и услугите, които БТПП поддържа и предлага в помощ на фирмите:търговски регистър, търговски арбитраж, търговския каталог БГ баркод на GS1 България. Предвид отсъствието на българска Служба по търговско-икономическите въпроси в Лисабон бе договорен активен обмен на актуална и полезна информация при търговски и инвестиционни запитвания в двете посоки.

По информация на Министерството на икономиката за периода януари-септември 2020 г. стокообменът между България и Португалия е намалял с 37.2% в сравнение със същия период на 2019 г., като понастоящем възлиза на стойност 126.6 млн. евро.

През 2019 г. стокообменът между България и Португалия се е увеличил с 33.9% в сравнение със същия период на 2018 г. и е достигнал размер от 249.8 млн. евро. Положителното салдо от 65 млн. евро нарежда Португалия на 28-мо място по отношение на износа и 37-мо място по отношение на вноса.

Структурата на стокообмена ни с Португалия е ограничена и почти не се променя през последните години. Износът ни за Португалия включва основно суровини и стоки с ниска степен на преработка.

 

 


04.02.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад