Назад

Преглед на възможностите за работа със СТИВ Кайро



По време на среща с новоназначения посланик на България в Египет Деян Катрачев председателят на БТПП Цветан Симеонов обсъди взаимоотношенията на ниво търговско-промишлени палати и компании България - Египет. БТПП поддържа добро сътрудничество с Федерацията на египетските палати от 1998 г. Разменени са множество бизнес посещения на делегации и в двете страни като са осъществени срещи на фирми в различни области.  Последното посещение бе по време на визита на българския държавен глава и като резултат бе подписан меморандум за сътрудничество между Хасковската ТПП и Търговската палата на Александрия, Египет.

Понастоящем търговско-икономическите отношения се влияят от световната Ковид криза и се наблюдава спад в търговския обмен. За 2019 г. двустранната търговия достига 1270.4 млн. щ.д (ръст от над 44% спрямо 2018 г.), а за първите шест месеца на 2020 г. се отчита спад от -37.8% на стокообмена между България и Египет, чиято стойност достига 352 млн. щ. д.

Симеонов потвърди, че БТПП работи изключително добре със Службата по търговско-икономически въпроси на България в Кайро. Той обсъди с дипломата инициативата за създаване на смесен египетско-български бизнес съвет, започната от група бизнесмени в Египет. Той подчерта, че БТПП подкрепя сформирането на двустранни бизнес формации, които допълнително улесняват връзките между фирми от съответните страни и региони.

При интерес за установяване на контакт с партньори от Египет, можете да се свържете с БТПП, дирекция Международно сътрудничество и международни организации, e-mail: interdpt@bcci.bg.


08.02.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад