Назад

В БТПП уебинар за правене на бизнес в България по инициатива на Световен търговски център Леуварден-НидерландияБългарската търговско-промишлена палата, като Световен търговски център София /асоцииран/ организира заедно с партньора си Световен търговски център Леуварден, Нидерландия уебинар за представяне на България като добра дестинация за правене на бизнес. Председателят на БТПП Цветан Симеонов акцентира на положителните характеристики на българската икономическа среда, сред които ниските данъци, ниските оперативни разходи, разнообразието от сектори, в който може да се развива взаимноизгоден бизнес между български и холандски партньори. Той подчерта, че нетолерантността към корупцията в страната нараства и критиките от ЕС срещу този недостатък намаляват.

Проучванията на БТПП и партньорски бизнес организации показват, че 95% от чуждите компании, които вече са направили инвестиции в България са готови да ги разширят. Симеонов даде няколко ценни идеи на холандските компании, които подготвят бизнес отношения с български партньори, включително: да се допитват до БТПП, Агенцията за вписванията, Посолството на Нидерландия в София и Посолството на България в Хага за съдействие; да включват арбитражна клауза в своите договори и да имат предвид, че българският народ е толерантен в много отношения и фирмите са отворени за бизнес.

Посланикът на Нидерландия в София Н.Пр. Беа тен Тъшър също се обърна към участниците в събитието – над 50 холандски компании. Тя изрази задоволството си от съвместната работа с БТПП, като резултат от която през 2020 г получи наградата на палатата за посланик на годината. Тя подчерта, че инвестициите на редица компании от Нидерландия в нашата страна са много успешни: Хайнекен, Якобс, Филипс, Моторола и др. Посланик Тъшър обърна специално внимание на селското стопанство и даде допълнителна информация за фирмите, които имат интереси в тази област. Екипът на Посолството на Нидерландия в София също подкрепи събитието и предложи подкрепа на двустранните икономически връзки.

СТИВ Хага Панко Панов също бе сред участниците в уебинара и потвърди готовността си да оказва съдействие на фирми от двете страни.

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Десислава Трифонова представи подробна информация за инвестициите в страната, секторите, които са обещаващи в момента, както и подкрепата, осигурена от страна на държавата за инвеститорите.

Събитието продължи с много оживена дискусия с въпроси от участниците.

При необходимост от съдействие за намиране на партньори в Нидерландия, българските фирми могат да се обръщат към:

БТПП, дирекция Международно сътрудничество и международни организации, e-mai: interdpt@bcci.bg.

СТИВ Хага, Панко Панов e-mail: p.panov@mi.government.bg

Посолство на Нидерландия в София e-mail: monica.nikolova@minbuza.nl

Бе договорено с ръководителя на Световен търговски център Леуварден, Нидерландия Еверет Ян Шувстра осъществяването на онлайн търговски мисии на български и холандски компании през 2021 г.

Очаквайте допълнителна информация.

 


15.01.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад