Назад

Новият посланик на кралство Йордания бе в БТПП





Броени дни след връчване на акредитивните си писма новият посланик на Хашемитско кралство Йордания Н.Пр. Суфиян Куда, със седалище в Букурещ, посети Българската търговско-промишлена палата и проведе разговор с председателя Цветан Симеонов. В срещата участва и почетният консул на Йордания д-р Хасан Бармауи.

Бе обменена актуална информация за дейността на БТПП в полза на български и чуждестранни компании, както и за условията за правене на бизнес в Йордания, чийто Закон за чуждестранни инвестиции предвижда много ползи за фирмите, които преработват или довършват своите продукти в страната. Посланик Куда даде пример със Споразуменията за свободна търговия на страната със САЩ и Канада, съгласно които с 10% добавена стойност една стока тя придобива местен произход и може да се изнася свободно за страните от САЩ.

Съгласно статистиката през 2019 г. стокообменът между България и Йордания възлиза на 31.4 млн. щ.д. (увеличение от 16.3% спрямо 2018 г.), от които 20.2 млн. износ и 11.2 млн. внос. Основни пера на българския износ се явяват плочки и плочи за настилане или облицоване, от керамика; семена, плодове и спори, за посев; хлебни, тестени  сладкарски или бисквитни продукти; семена от слънчоглед; медикаменти; крафтхартии и крафткартони и др. Вносът от Йордания се формира главно от отпадъци и отломки от мед и минерални или химични торове. Дипломатът сподели, че Йордания традиционно предлага и плодове и зеленчуци /целогодишно/, фармацевтични продукти, козметични изделия от Мъртво море и др., които имат реализация на българския и европейския пазар, но в по-малки обеми.

Цветан Симеонов подчерта, че БТПП, в своята 125 годишна история, е сключила поредица от споразумения за партньорство с Федерацията на търговските палати на Йордания,  Търговската камара на Аман и Камарата на промишлеността на Аман, както и поддържа сътрудничество с Йорданската  корпорация  за развитие на бизнеса, Йорданско-Европейската Бизнес Асоциация и Йорданския инвестиционен съвет. Богатата гама от партньори в страната е предпоставка за по-интензивен двустранен бизнес.

Бе договорено съвместно организиране на виртуално събитие за информиране на българските фирми относно възможностите за правене на бизнес с Йордания. При интерес към събитието, можете да се свържете с: БТПП, дирекция Международно сътрудничество и международни организации, тел.: 02 8117 489, e-mail: interdpt@bcci.bg.


01.10.2020 г.

Още новини:

Видео:

Назад