Назад

Кредитирането в България практически е спряно

 

Съветът на браншовите организации при БТПП алармира, че за 9-те месеца на тази година са раздадени едва 20 мил. лева инвестиционни кредити, което значи, че практически кредитирането в България е спряно. Българският инвеститор се налага и да плаща по-висока цена за кредитите, което спъва развитието на икономиката и прави невъзможна комуникацията между банки и бизнеса. Когато между тях няма партньорство, няма как да има развитие.
Дискусия по темата беше проведена в БТПП с участието на господата Стефан Цалов и Христо Стоянов, представители на Европейският инвестиционен фонд в София, по въпроси свързани с кредитирането на малки и средени предприятия чрез инструмента „Джереми”. Браншовите представители потърсиха информация за възможността за използване на средствата. Поставен беше въпросът за мястото на банките, като свързващо звено между бизнеса и Европейският инвестиционен фонд. Интересът и желанието на бизнеса за използването на банково финансиране по инструмента „Джереми” продиктуваха необходимостта от съвместна среща между банки, бизнес и представители на ЕИФ. Съветът на браншовите организации реши срещата да се състои през втората половина на месец ноември.
На проведената дискусия в Търговската палата бяха коментирани и резултатите от проведените преговори между социалните партньори по договаряне на минимални осигурителни прагове за 2012 година по икономически дейности. Прието беше решение да се изпрати възражение до министъра на труда и социалната политика срещу икономически необоснования модел при административното определяне на минималните осигурителни прагове за отраслите/браншове за които няма подписани споразумения.
Представителите на браншовите организации коментираха редица от идеите породени от организирания от Палатата форум България-Бразилия за устойчиво партньорство. 
Заседанието на Съвета на браншовите организации при БТПП бе свикано по предложение на Председателя Мариана Кукушева.

07.10.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад