Назад

Идеи за бъдещо сътрудничество



В БТПП се проведе среща между Любка Качакова, търговско аташе на Република България в Лос Анджелис, и председателя на Палатата Цветан Симеонов.

В рамките на разговора Симеонов представи дейността на БТПП с акцент върху услугите, свързани с Търговския регистър и международния отдел, както и новото, 11-то по ред издание на „България в цифри“, отразяващо мястото на страната ни в международните класации. Предстоящото издание „ТОП 100 фирми, водещи в икономиката на България“ също бе обсъдено.

Любка Качакова, в качеството си на търговски съветник в Генералното консулство в Ел Ей, на свой ред запозна Цветан Симеонов с дейностите и услугите, които се осъществяват зад граница за подпомагане на българската диаспора. Бяха представени нови възможности за намиране на конкретни партньори на американски фирми в България, с цел увеличаване експорта на конкурентни български стоки.

По време на срещата се отчетоха затрудненията за бизнеса, породени от разпространението на COVID-19 в световен мащаб и отражението върху икономиките на държавите. БТПП пое ангажимент за съдействие при разширяването на услугите за сътрудничество със САЩ и гарантира, че Палатата ще продължи да работи за свободна международна търговия. Председателят на Палатата също така информира г-жа Качакова, че тази година БТПП отбелязва 125 години от своето създаване и детайлно представи основните мероприятия и дейности, свързани с тази годишнина.

Симеонов разказа с удовлетворение за изминатия път от изпълнението на една идея - възстановяването на къщата на Иван Грозев, първият председател на Софийската търговско-индустриална камара, до превръщането й в музей и реализирането на документален филм за Грозев -  „Патриарха на градежа“. Българската търговско-промишлена палата е убедена, че популяризирането на живота и дейността на Иван Грозев – сподвижник на Апостола, индустриалец и кмет на София след Освобождението, е отговорност и задължение пред историята на палатското движение.

Част от отбелязването на годишнината е изработването на юбилеен медал „125 години БТПП“, с който ще бъдат удостоени членове на Палатата, различни институции, организации и партньори на БТПП, както и значими личности, допринесли за нейната устойчивост и развитие.

Цветан Симеонов връчи юбилеен медал на Любка Качакова с посланието защитата на интересите на българския бизнес да бъде отстоявано и на международно ниво.

 

 


04.08.2020 г.

Още новини:

Видео:

Назад