Назад

БТПП започна работа по нов проект по програма Еразъм

С висока добавена стойност за бизнеса




Българската търговско-промишлена палата започна работа по нов проект по програма Еразъм за млади предприемачи. Тази седмица в Брюксел се проведе първото събитие по проекта, който има за цел осъществяване на успешни партньорства /обмен/ между нови или бъдещи предприемачи и опитни предприемачи, които управляват малки предприятия в други участващи в програмата държави.

Обменът на опит се осъществява по време на престой при опитен предприемач, който помага на новия предприемач в придобиването на умения, необходими за управлението на малка фирма. Ползите за предприемача-домакин се изразяват в нови перспективи за развиване на собствения бизнес и възможността за установяване на сътрудничество с чуждестранни партньори или опознаване на нови пазари. Престоят е частично финансиран със средства от Европейския съюз.

БТПП е част от консорциум, който обхваща 8 партньора от 7 страни /Италия - водеща, Испания, Германия, Латвия, Армения, България и Турция/.

За период от три години БТПП ще насочи усилията си да съдейства за създаването на повече от 20 партньорства. Съгласно правилата на програмата новите предприемачи получават финансова помощ за престоя си в компания -домакин за период от 1 до 6 месеца.

Програмата Еразъм за млади предприемачи навлиза в 12-ти цикъл, като миналата година отбеляза 10-та си годишнина.

От началото на програмата през 2009 г. са реализирани повече от 7000 обмена, в които са участвали 14 000 нови и така наречените „предприемачи-домакини“ от 34 страни – членовете на ЕС, страните от програмата COSME: Албания, Армения, Босна и Херцеговина, Косово, Молдова, Черна гора, Северна Македония, Сърбия, Турция, Украйна и Исландия.

Програмата може да предложи огромна добавена стойност за бизнеса: възможните ползи включват обмен на знания и опит, контакти и сътрудничество на територията на цяла Европа, установяване на нови търговски отношения или намиране на международни пазари.

За повече информация посетете сайта на програмата: https://www.erasmus-entrepreneurs.eu/

Брошура на програмата на български език тук.

Очаквайте скоро покана за първото събитие в София по новия проект.

За контакти: БТПП, Дирекция Международно сътрудничество и международни организации, тел.: 02 8117 489, 02 8117 494, g.dimitrova@bcci.bg.

  


20.02.2020 г.

Още новини:

Видео:

Назад