Назад

В Хасково се проведе традиционната среща на бизнеса с дипломатически представителиНа 14 февруари в Хасково за двадесет и пети път се проведе традиционната среща на бизнеса от региона, организирана от Хасковската търговско-промишлена палата (ХТПП) със съдействието на Българската търговско-промишлена палата.

Официални гости на форума бяха представители на дипломатически мисии в България – посланиците на  Босна и Херцеговина, Гърция, Ирландия, Казахстан, Кипър,  Китай, Палестина, Словакия, Южна Африка, и съветници към Посолствата на Беларус, Индонезия, Испания, Китай, Руска Федерация, Сърбия и търговки аташе на Република Турция в гр. Пловдив.

От дипломатическите представители на Република България в чужбина участие взеха Ангел Ангелов, генерален консул на Р. България в Истанбул, и Атанас Димов – консул в гр. Одрин. И тази година на срещата присъставаха представители от Търговската палата на Бабаески, Турция, на Търговската борса – Узункьопрю, Турция, както и председателите на 15 регионални търговско-промишлени палати и около 60 представители на фирми. Гост на срещата бе Десислава Господинова от Главна Дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към Министерство на икономиката.

Срещата откри Янчо Янев – председател на УС на ХТПП. Той поздрави гостите на срещата и благодари на представителите на дипломатическия корпус за участието в събитието.  „Идеята на тези срещи е в неформална обстановка да се направят контакти, които да развиват бизнес отношенията на българските работодатели“, посочи в словото си председателят на ХТПП.

Председателят на  УС на БТПП Цветан Симеонов приветства гостите на форума и представи приоритетите на Асоциацията на организациите на българските работодатели за 2020 г. Той акцентира на мерките  за  подобряване на бизнес климата; ускорено решение на проблемите с човешките ресурси и цялостна реформа в енергетиката. „Благодаря на Регионалната палата – Хасково за организацията на срещата, която е възможност за бизнеса да постави въпроси и да направи предложения за подобряване на икономиката“, отбеляза Симеонов.

По време на срещата изпълнителният директор на Тракия икономическа зона - Пламен Панчев, посочи, че се надява скоро в Хасково да бъде привлечен инвеститор, който да е полезен за развитието на икономиката в региона.

На официална церемония Хасковската търговско-промишлена палата отличи фирми и личности за постигнати високи резултати и съдействие за проспериране на регионалния бизнес:

  • Тракия икономическа зона ЕАД - за активно сътрудничество с ХТПП и принос за развитието на Южен централен регион;
  • Винарска изба Катаржина Естейт  получи грамота „Посланик на българското вино по света“;
  • Винарска изба Димитровче ЕООД - за принос в развитието на лозаро-винарския бранш в област Хасково;
  • Бяла вода - Долна Баня  ЕООД  - за активно участие в инициативи на ХТПП в страната  и чужбина;
  • Сдружение Браншова асоциация на ресторантьорите и хотелиерите - Хасково - за ползотворно партньорство с Хасковската търговско-промишлена палата в полза на бизнеса.

Срещата продължи с разглеждане на изложба за дегустация на вина и хранителни продукти. Участие в изложбата взеха 7 винарни и 8 производители на храни от региона.

В рамките на срещата се проведе заседание на Съвета на председателите. Обсъдиха се въпроси от дейността на Единната система на търговско-промишлените палати в България.

На следващия ден участниците в събитието бяха гости на Община Стамболово, област Хасково, където се проведе традиционно зарязване на лозята с празничен водосвет. Кметът на Община Стамболово,  Аднан Йълдъз приветства гостите и пожела на лозарите и винарите в региона плодородна и успешна година. Дипломатите и всички гости се насладиха на фолклорна програма и дегустация на местни вина и храни.

 

 

 


17.02.2020 г.

Още новини:

Видео:

Назад