Назад

Трябва да се учим от най-добрите в туризма

Изказване на Цветан СИМЕОНОВ, председател на УС на БТПП пред 7-мата СРЕЩА НА НБТ




 

Ние като работодателска организация храним огромно доверие към Националния борд по туризъм и последните усилия очевидно правят все по-видим сектора, поставят все по-остро въпросите, чието разрешаване ще помогнат за неговото по-добро представяне. Има съществен напредък в туристическия сектор в България.

Ако споменем обаче актуалната тема с Корона вируса, без съмнение това ще удари туристическия сектор, но за едни ще е тежък удар, за други като България това може да е възможност. Затова се съгласявам с констатацията на Националния борд по туризъм, че рекламата трябва да заработи още по-силно за България, за да може част от тези затворени дестинации да се насочат към нас. Оценяваме високо усилията на София за превръщането й в още по-атрактивна дестинация и цифрите за туристическите потоци ясно показват добрите резултати. Госпожа Фандъкова добре знае моята болна тема за разумното използване на природните ресурси. Благодарим за това, че има напредък и по тази тема. Ще бъде добре в следващото издание на НБТ да има и мерки за подобряване на центъра на столицата. Защото всички туристи минават през от там и се учудват, че се пилее минералната вода, без да има ефективно използване. Оценявам положително усилията на Министерството на туризма, за нашето съюзяване с подходящи дестинации. Илюстрация за това беше последното посещение на министъра на туризма на Гърция.

Съгласен съм със заместник председателя на НБТ г-н Мартин Захариев, бях си го предвидил да го кажа, че трябва да се учим от най-добрите – Италия, Франция, съседна Гърция, Кипър. Те също имат постижения и правят малките неща да бъдат видими, затова също трябва да се предвидят средства.

Накрая искам да потвърдя нашата увереност че НБТ ще продължи да играе ключова роля в този сектор. Изкушен съм да кажа няколко думи за ролята на държавата, за да стане България по привлекателна, не бива да забравяме че още има място за чуждестранни инвестиции в сектора на туризма. Няма как това да се случи, ако ние всеки ден товарим предприемачите с някакви несвойствени дейности и да очакваме, че предприемачите лесно ще се съгласят да инвестират тук, след като имат многобройни възможности по света.

Само една от темите ще спомена, за нашата борба за възстановяване на реда болничните да се плащат от НОИ, а не от работодателите, което беше въведено като временна мярка. Ще открехна малко завесата за преговорите с правителството – не може да ни насърчават ние да извършваме контрол за болничните. Да, ние може да си имаме наши мерки, но има многобройни административни органи, които да следят процеса с болничните. Не може забавяните и понякога корумпирани процедури за внасяне на работна ръка в България, на нас да ни се предлага да пращаме агенти под прикритие. Не може нашите членове-работодатели да се занимават с това нещо. Да не говорим, че на работодателя му е вменено да следи дали някой по веригата не е ДДС-измамник, дали някой не пере пари и т.н. Изобщо държавните контролни органи трябва да се вземат в ръце и да изпълняват  контролните функции.

Цялото изказване може да се проследите от това ВИДЕО

 


14.02.2020 г.

Още новини:

Видео:

Назад