Назад

Европейските палати призовават за яснота при напускането на ЕС от Великобритания

Бизнесът трябва да бъдe надлежно информиран по време на целия процес


Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати (ЕВРОПАЛАТИ), представляваща 20 милиона предприятия, изрази съжаление по повод официалното напускане на Европейския съюз от Великобритания и призова политическите лидери бързо да постигнат яснота във връзка с бъдещите отношения между ЕС и Великобритания, като дадат ясна посока на преговорите, за да се избегнат други критични сценарии в края на годината.

Двете страни трябва да спазват изцяло договорения преходен период до 31 декември 2020 г., за да се избегнат евентуални търговски сътресения през следващите 11 месеца.

„Нямаме време за губене - и ЕС, и Великобритания трябва да излязат с ясни мандати за преговори относно целите и задачите, за да се сведе до минимум несигурността за бизнеса от двете страни на Ламанша,“ заяви председателят на ЕВРОПАЛАТИ Кристоф Лайтл.

Палатите подчертаха, че е от изключителна важност да се запази регулаторната хармонизация в някои ключови области, като например държавната помощ, за да се поддържат равностойни условия за бизнеса.

„Графикът, определен от Великобритания за постигане на амбициозно, задълбочено и гъвкаво икономическо партньорство, е изключително труден, но трябва да бъде приложен в максимална степен, в съответствие с политическата декларация, договорена от двете страни. Това обаче не трябва да бъде за сметка на прибързано взети решения, които ще се окажат неприложими на практика за нашите бизнес общности, и особено за малките и средни предприятия,“ добави председателят на ЕВРОПАЛАТИ.

Палатите също така подчертаха, че новият европейски стандарт за прозрачност и приобщаване в процеса на преговори с партньори от трети страни, трябва да се приложи и при преговорите с Великобритания. Бизнесът и широката общественост трябва да бъдат надлежно информирани и консултирани по време на целия процес.    

„Излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз е значително изпитание за неговата икономическа сила и бъдещо развитие. Ето защо сега в предстоящия преходен период е важно чрез интензивни преговори да се договорят бъдещите отношения“, отбеляза и председателят на БТПП Цветан Симеонов. За българските фирми е важно да се съхранят създадените през годините икономически връзки. Необходимо е ясно и принципно споразумение – за митата, стандартите, веригите за доставки, трансфера на данни.

Въздействието на Brexit върху европейския бизнес се издига до шеста позиция като най-голямото предизвикателство през 2020 година, според европейското бизнес проучване „Eurochambres economic survey”, организирано от търговските палати в Европа в края на 2019 година. Но за страни като Германия, Ирландия, Малта и Кипър Brexit се очаква да е доста по-сериозно предизвикателство, докато в България само 3% от фирмите определят Brexit сред трите най-сериозни пречки за бизнеса им през 2020 година.

Очаквано ще има затруднения и забавяне между търговските потоци между Великобритания и България, което ще повлияе на обемите на търговията. Но броят на затруднените фирми у нас ще е много по-малък от други страни на ЕС.

БТПП отправя и своята препоръка към английските фирми, за да не губят връзка с българската икономическа среда и с цел улеснение на търговията, да извършат регистрация на търговски представителство в БТПП, където процедурата изисква само часове, или да регистрират клон на чуждестранно лице по Търговския закон в Агенция по вписванията.

  


31.01.2020 г.
Назад