Назад

БТПП представи инвестиционната среда в България пред над 150 турски фирми

Международен форум, посветен на темата Инвестиционната среда в България, се проведе в София, организиран от Съвета за външноикономически връзки на Турция (DЕİK) и Световния турски бизнес съвет (DTİK). Събитието бе открито от Осман Ак, председател на DEIK и на Турско-българския бизнес съвет. Министърът на икономиката на Р България Емил Караниколов и Н.Пр. д-р Хасан Улусой също участваха в откриващата сесия на форума.

Министър Караниколов заяви, че близо 1 млрд.  евро са турските инвестиции в България, а само за първото полугодие на 2019 г. турски компании са инвестирали 23 млн. евро у нас. Икономическият министър подчерта предимствата на България като инвестиционна дестинация и посочи, че в последните години се отбелязва стабилен икономически ръст, както и че страната ни е лидер в региона по финансова стабилност, макроикономическо развитие и състояние на кредитния рейтинг. „България е сред страните с най-ниски данъчни ставки в Европа и се отличава с най-ниските оперативни разходи в ЕС“, изтъкна той и допълни, че активно се работи за развитието на индустриалните зони в цялата страна и инвестиране в образованието.

Посланик Улусой се обърна към участниците в срещата и подчерта, че България е силен партньор на Турция - както заради добрите съседски отношения, така и заради членството на страната в ЕС.

Васил Тодоров, главен секретар на Българската търговско-промишлена палата, взе участие в дискусионната част на форума. Обсъждайки инвестиционната среда в страната - преимущества и трудности, той обърна внимание на положителните очаквания на българския бизнес за развитието на икономическата среда у нас, позовавайки се на скорошно проучване на Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати (ЕВРОПАЛАТИ), в което традиционно участва и БТПП.

Резултатите от European Economic Survey (EES 2020), проведено сред 53 хиляди фирми от 28 държави, включително 555 членове на БТППQ показват, че близо 63% от анкетираните в България очакват подобрение на бизнес климата през 2020-та, докато през 2019 година делът им е бил 54%.

Няма изненади обаче относно затрудненията за компаниите. Топ проблеми остават недостигът на персонал и цените на енергията и суровините – същите както и миналата година. Фирмите са загрижени, че ще бъдат неспособни да посрещнат нарастващото търсене на своите продукти и услуги, защото става все по-трудно да се намерят работници с необходимия профил.

На фона на благоприятните условия, гарантирани от стабилната икономическа, финансова и политическа среда в България, създаването на нови бизнес партньорства и привличане на инвестиции от Турция е сред основните цели на бизнес организациите от двете страни, подчерта Тодоров.

Той дискутира редица теми и даде отговор на множество въпроси, зададени от участници във форума, посетен от над 150 представители на бизнеса. Бяха повдигнати въпроси в следните области: недостиг на квалифицирана работна ръка, наемане на чужденци в страната, дискутираните на ниво тристранно сътрудничество мерки за достойни възнаграждения, създаване на иновационни центрове в регионите, изграждане на изследователски центрове и лаборатории, обвързване на образованието с нуждите на работодателите от работна ръка, влиянието на бъдещ Брекзит върху икономиката и бизнеса в България и др.

 

 


21.11.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад