Назад

Проучване „Глобален икономически барометър на свободните зони“





Световната организация на свободните зони, в която БТПП е наблюдател и поддържа партньорски връзки, представи резултати от проучване „Глобален икономически барометър на свободните зони“ (F-WEB), подготвено съвместно с Института за световна икономика в Кил.

Проучването се извършва на всеки 3 месеца и е индикатор, измерващ текущото състояние и бъдещите тенденции на икономическа активност в свободните зони по целия свят.

Резултатите от последното проучване, проведено в средата на месец август, сочат, че икономическите условия в свободните зони по целия свят отново са се влошили в сравнение с предходните три месеца. Делът на свободните зони, отчитащи добри икономически условия, е спаднал от 47% на 34% спрямо второто тримесечие на 2019г. 58% от свободните зони оценяват настоящото им състояние като нормално, докато делът на свободните зони, които изпитват затруднения, леко се е увеличил от 7 на 8 %.

По-детайлното разглеждане на различните елементи на бизнес дейността - т.е. оборот, заетост, инвестиции и рентабилност - разкрива, че икономическите резултати са се влошили във всички измерения.

Според проучването, единствено оптимистични са очакванията за оборота през следващите три месеца, като се забелязва подобрение в сравнение с второто тримесечие.

С цялото проучване може да се запознаете тук.

-----------
Световната организация на свободните зони е глобална организация с нестопанска цел, регистрирана в Женева и със седалище в Дубай. Тя е единствената международна, многостранна организация на свободните зони в света, която включва държави, които последователно развиват такива локации за инвестиции. Организацията обединява 565 свободни зони и бизнес организации от 125 страни, над 50 000 компании и 2,5 млн. заети.


30.08.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад