Назад

Възможност за установяване на сърудничество с партньори от Пакистан

Работна среща с временно управляващия посолството на Ислямска република Пакистан Пакистан в София


Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов проведе работна среща с временно управляващия посолството на Ислямска република Пакистан в София Маруан Алекс Аийаш. В срещата взе участие и Зулфикар Мехр, секретар в Посолството на Пакистан.

Целта на работната среща бе обсъждане на резултатите от Втората сесия на Българо-пакистанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, проведена в периода 20 – 21 май 2019 г. в гр. Исламабад.

Дискутирана бе и отправената към БТПП покана от Федерацията на търговско-промишлените палати на Пакистан за посещение с бизнес делегация през втората половина на 2019 г. Целта на визитата е подписване на Меморандум за разбирателство за създаване на Съвместен българо-пакистански бизнес съвет и провеждане на неговата учредителна сесия.

Маруан Аийаш определи като развити в Пакистан следните сектори: селско стопанство – производство на манго и ориз, текстилна промишленост, фармация и хирургически инструменти, спортни стоки и екипировка, информационни технологии, производство на кожени изделия, ръчно изработени сувенири и др.

Той сподели, че интерес за пакистанския пазар представляват българските череши, ядки и киселото мляко. Председателят на БТПП заяви, че потенциален сектор от взаимен интерес е машиностроенето в хранително-вкусовата промишленост.

Дискутирани бяха и редица други традиционни пакистански продукти, разходите за доставка на които да бъдат намалени, за да могат да се продават по-лесно на българския пазар.

Обсъдена бе и идеята за създаване на търговска база, като целта е да се използва благоприятното географско положение на България като най-близката до Пакистан членка на ЕС по суша за засилване на търговския обмен на азиатската страна с Европа.

Фирмите, които имат интерес за участие в смесения съвет и сътрудничество с партньори от  Пакистан, могат да се свързват с дирекция Международно сътрудничество и международни организации към БТПП на e-mail: m.markova@bcci.bg.

 


24.07.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад