Назад

Цветан Симеонов: Унгарският бизнес инвестира в сектори важни за българската икономика

 
Представителна група от унгарски бизнесмени участва днес 8 септември 2011 г. в бизнес форум, проведен по повод на официалното посещение на д-р Пал Шмит, президент на Република Унгария в България.

 
Напредък и балансирана търговия се наблюдават в българо-унгарските икономически отношения, каза председателят на Българската търговско промишлена палата Цветан Симеонов при откриването форума. Той препоръча разширяване на двустранното сътрудничество със запазване на възходящата тенденция на стокообмена и насърчаване на изпреварващото развитие на българския износ, за да бъде балансирана търговията между двете страни. 

Инициативата бе организирана от БТПП, Унгарската агенция за инвестиции и търговия и Посолството на Унгария в София.По време на форума бяха представени условията за бизнес в Унгария и България, съответно от Унгарската агенция за инвестиции и търговия и Българската агенция за инвестиции. Освен това бе представена и Международна клъстерна асоциация за възобновяема енергия, биотехнология и опазване на околната среда, с унгарско участие. 

В рамките на бизнес форума бяха осъществени множество двустранни срещи между 26 унгарски бизнесмени и над 50 български предприемачи. Компаниите от смесената Българо-унгарска търговска палата, с председател г-н Христо Петров, която се явява връзката между българските и унгарските партньори, взеха активно участие.

И преди и след разговорите на форума бе констатирано, че унгарският бизнес е много добре приет в България. Цветан Симеонов напомни, че в отговор на нашите очаквания унгарският бизнес се е насочил с инвестиции в сектори, важни за българската икономика - банковата сфера, целулозно-хартиената промишленост, електрониката и електротехниката,  хотелиерството, търговията и др. 

Форумът бе закрит от президента на Република България Георги Първанов и президента на Република Унгария д-р Пал Шмит. Президентът Първанов каза, че бизнес форумите са утвърдена традиция с добри резултати. Присъствието на президентите е ясен знак, че държавите подкрепят и подпомагат бизнеса без да се намесват. Той отчете отличния политически диалог между двете страни като най-важната предпоставка за развитието на добрите отношения. Д-р Пал Шмит напомни, че България и Унгария са в едно семейство – в рамките на Европейския съюз и НАТО и нашата страна трябва да бъде подкрепена за присъединяване в групата на Шенген. Унгарският президент каза, че смята България за привлекателна дестинация за инвестиции и благодари на бизнеса. Така се изгражда доверие на различни нива, завърши д-р Шмит.

08.09.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад