Назад

Посланикът на Япония изнесе лекция в БТПП

Посветена на напредъка в двустранните отношения България–Япония в политиката, икономиката и културата




Посланикът на Япония Н. Пр. Масато Ватанабе представи по време на лекция в БТПП напредъка в двустранните отношения България–Япония в политиката, икономиката и културата, в контекста на влизането в сила на Споразумението за партньорство между ЕС и Япония. Презентацията  ТУК.

Той сподели, че основните сектори на взаимодействие между двете страни са информационните технологии и автомобилостроенето.

Дипломатът спомена поредицата от посещения на високо ниво – на министър-председателя на Япония в България през януари 2018, както и на зам.-министър председателя Томислав Дончев в Япония.

Бе подчертано, че Язаки Корпорейшън е сред работодателите на годината в България през 2018. Сумитомо корпорейшън са придобили Мото Пфое през 2017 и присъствието им в България се разширява.

Добро сътрудничество има и в хранително-вкусовата промишленост – JAPE е джоинт венчър компания за производство на замразено суши в Пловдив.

Миналият месец SEGA games, работеща в сектор  информационни технологии, е открила свое студио в София.

Посланикът на Япония оцени високо преимуществата на България да привлича чуждестранни инвестиции, сред които: добро местоположение, стабилност на политиката и икономиката, ефективност на разходите и качествени човешки ресурси. Той информира, че се планува провеждане на българо-японски бизнес форум в Дюселдорф - вторият най-голям център, в който са представени японски компании в Европа, след Лондон.

Зам.-председателят на БТПП Георги Стоев също взе участие в събитието и разясни факти около Споразумението за партньорство и Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Япония. Презентацията  ТУК.

Събитието бе организирано от БТПП и Асоциацията на завършилите Токайския университет в България. Участниците зададоха поредица от въпроси на лекторите и дискусията бе изключително ползотворна.


15.05.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад