Назад

Среща с новоназначения посланик на България в Молдова



В БТПП се проведе среща с новоназначения посланик на България в Молдова Евгени Стойчев. Председателя на палатата Цветан Симеонов запозна госта си с отношенията на БТПП с партньори в Молдова, сред които ТПП на Република Молдова, Арбитражен съд, Молд Експо и др. Нивата на взаимодействие с тези организации се осъществяват на европейско /Европалати/, черноморско /в рамките на Бизнес съвета на ОЧИС/ и на национално ниво.

Симеонов представи актуална информация относно взаимоотношенията с ръководителя на Службата по търговско-икономически въпроси в Кишинев Бронислав Денев, който бе инициатор и основен организатор на изложба „Храни и напитки от слънчева България“, проведена в Молдова в началото на месеца.

В хода на разговора бе констатиран голям потенциал в търговско-икономическите отношения между България и Молдова въз основа на Споразумението за сътрудничество и партньорство ЕС - Молдова, както и двустранния стокообмен, който през 2017 г. възлиза на 155.3 млн. щ.д. При структурен анализ се забелязва, че най-голям е износът при група стоки: нефтопродукти (21.6%), жици, кабели (10.4%), медикаменти (8.2%) . Останалите са с дял под 6.0%.

Вносът се формира от семена от слънчоглед (28.0%), жици, кабели (19.7%), броячи за течности, газове и електричество (13.4%), захар (11.5%).

 


17.04.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад