Назад

Международна конференция в София за сътрудничество в опазването на морската околна среда





На 4 април в София се проведе Международна конференция на високо ниво по морските отпадъци на тема: „Вътрешно сътрудничество по морските отпадъци – фокус върху река Дунав и Черно море“. Домакин на събитието е Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС). В конференцията участваха представители на ОЧИС, ЕК, МОСВ, МВнР, браншови организации, представители на компетентните институции, местните власти и др. Сред официално поканените участници на конференцията бе и председателят на БТПП Цветан Симеонов - като ротационен председател на Бизнес съвета към ОЧИС. Един основните приоритети на Бизнес съвета е синята икономика - тема и на конференцията.

Събитието бе открито от генералния секретар на ОЧИС Н.Пр. Посланик Майкъл Христидис. Той сподели, че в момента България е ротационен председател на Организацията за първите шест месеца на 2019 г., като председателството е четвъртото за страната ни.

Приветствие към участниците отправи министърът на околната среда и водите Нено Димов. „Между 150 000 и 500 000 тона пластмасови отпадъци попадат в моретата и океаните всяка година, а веднъж изхвърлени – те остават там“, каза министър Димов. Той допълни, че перфектната кръгова икономика е природата, защото в нея думи като „отпадък“ и „неполезно“ не съществуват, всичко има стойност и всъщност това е фундаментът на идеята за „кръгова“ икономика.

Заместник-министърът на външните работи Емилия Кралева и генералният секретар на парламентарната асамблея на ОЧИС Асаф Хаджиев също приветстваха участниците в конференцията.

Видеообръщение по време на откриването направи европейският комисар, отговарящ за околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела. Той напомни, че миналата година в ЕС бе прието общоевропейска стратегия за намаляване на замърсяването с пластмаса. В каузата срещу пластмасовите отпадъци в моретата и океаните е необходимо всички да обединят усилията си в общи действия, както рибарите, така и НПО, академичните среди, политиците.

Конференцията е част от календара на ротационното българско председателство на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество в периода 1 януари - 30 юни 2019 г. В конференцията участва също и генералният секретар по околна среда на Румъния Йон Чимпеану. 


05.04.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад