Назад

Коментар на БТПП след срещата с премиера и министрите

Днес Председателят на БТПП г-н Цветан Симеонов участва във форум „Правителство и бизнес: общи усилия за ускорени инвестиции 2010 – 2011 г.”

Най-важният извод, който прави БТПП като национално представителна работодателска организация след срещата е, че има диалог с правителството и този диалог продължава. Още една стъпка е намерението за възстановяване на Съвета за икономически растеж. Очаква се с особен интерес обещания от правителството списък с мерки за подобряване работата на администрацията и за предстоящи законодателни промени, които ще бъдат обявени на 8-ми юли.

Какво прави Българската търговско-промишлена палата от своя страна:

Работи за създаване база данни на индустриалните зони, като очакваме съдействие от МРРБ, от областни управители и кметове, защото това е жизнено важна информация за инвеститорите.

Заедно с Министерството на икономиката, енергетика и туризма издадохме Справочника „България в цифри”, който ще бъде допълнителна подкрепа за възможностите на икономиката на страната, като същинска част от рекламата за страната. Палатата счита 2008 и особено 2009, като нулеви години за рекламата на страната на вън. Приветстват се намеренията за инициативи чрез Агенцията за инвестиции, но работата в този смисъл трябва да се увеличи в пъти и да се ускори.

БТПП е изпратила анализ и препоръки в Министерството на външните работи и в Министерството на икономиката за усъвършенстване дейността и максимално използване възможностите и контактите на българските търговски представители зад граница. При скорошната среща с президента на републиката г-н Симеонов от името на палата е поискал да се положат още усилия за икономизирането и включване на отчета работата на българските дипломатически и търговски представители, като най-важните критерии да са работата по увеличаване на българския износ и привличане на чуждестранни инвестиции в страната.

Г-н Симеонов особено отличава свършеното от Министерството на екологията за отмяна на пет режима и по съкращаването на времето за отговор до 30 дни. Палатата вижда голям резерв за повече приходи в хазната в идеята за свързване на касовите апарати в мрежата на приходната агенция.

Заслужава подкрепа и работата по електронното правителство, но препоръчваме да се провери какви средства са похарчени в тази насока през годините до сега и ако проверките покажат неефективност, да се наложат санкции.

БТПП отчита като положителен ход определянето на заместник-министри за връзка с инвеститорите, но трябва да има равно третиране и особено внимание трябва да се обръща и на българските инвеститори, защото те представляват повече от половината от реалните инвестиции в българската икономика.

В заключение – и на изпълнителната власт и на бизнеса ни се падна труден период за изпълнение на нашите функции, но това предизвикателство трябва да ни изпълни с енергия, за да се свършат много добри неща за българската икономика - завършва позицията на БТПП за медиите.


28.06.2010 г.

Още новини:

Видео:

Назад