Назад

Цветан Симеонов: На българските общини могат да бъдат дадени да събират приходите по данъка върху доходите



Председателят на БТПП Цветан Симеонов разговаря с кмета на град Перник г-жа Росица Янакиева, която е член Управителния съвет на НСОРБ за възможноста за разширяване на публично-частното партньорство. В условията на криза БТПП ще предложи и подкрепи инициативи за повишаване възможността за повече самостоятелност и самоконтрол при събирането на приходи за бюджета. Ако има политическа воля на българските общини могат да бъдат дадени да събират приходите по данъка върху доходите, което да е съчетано с финансови стимули за общините за постигане на по-висока събираемост.

Двете страни се обединиха около идеята при превишение на досегашните нива на приходи от облагане на доходите събирани централизирано, сумите могат да бъдат разделяни поравно между общините и републиканския бюджет.

Според г-жа Янакиева, заради по-добрата информация в органите на местната власт и близостта до данъкоплатците, една допълнителна заинтересованост, може да постигне повишение на събираемостта на приходите, което да бъде в полза и на финансирането на общините.

Г-н Симеонов и г-жа Янакиева, договориха следващата среща на ръководството на БТПП с местния бизнес в регионите, да бъде през месец юли в област Перник.

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) започна процедура по набиране на информация по регионите и общините. Това каза Цветан Симеонов, председател на БТПП, на конференция „Възможности за развитие на публичната инфраструктура”, Цветан Симеонов посочи, че от една седмица БТПП е разпратила въпроси към регионите и всички 264 общини в страната. „До този момент имаме получени само три отговора. Това е оригинална идея на БТПП, която има за цел да бъдат идентифицирани и локалните възможности на действащите и новосъздаваните индустриални зони, да стигне информацията до знанието на тези, които имат пари, и търсят място да ги инвестират.” каза г-н Симеонов. Той уточни, че когато информацията бъде комплектувана, БТПП ще я предостави на нашите търговски представителства и ще даде възможност на Министерство на икономиката да ползва информацията. Информацията за инвестиционните възможности в страната ще бъде представяна в бизнесконтактите на палатата и постоянно ще бъде актуализирана на сайта на БТПП.

Цветан Симеонов посочи, че изключително важен въпрос за развитието на икономиката е въпросът за развитието на публичната инфраструктура, още по-важен е той в стремежа ни да инкасираме повече инвестиции. „До голяма степен реализирането на добрите идеи повече от 50% зависи от добрата воля, желание, средства и усилията на общините”, посочи председателят на БТПП

Той каза, че от последните му срещи в продължение на няколко месеца, е констатирал, че на местно равнище хората сякаш нямат време да погледнат по-стратегически на нещата и да набележат конкретни регионални антикризисни мерки. По думите му за всички е ясно, че ще следва период на спад, период на увеличаване на безработицата и няма сфера, която да не се наложи да се правят компромиси.


17.06.2010 г.

Още новини:

Видео:

Назад