Назад

Цветан Симеонов: Поскъпването цените на енергоизточниците е неизбежно, но има резерв в несъбраните задължения на некоректните платци към доставчиците на енергия



Поскъпването цените на енергоизточниците е неизбежно, заяви председателят на БТПП Цветан Симеонов след заседание на тристранния съвет, който се обсъжда поскъпването на газа, а от там на тока и парното. По думите му на заседанието с участието на двама членове на кабинета е уточнявано с колко точно да бъде поскъпването. На журналистически въпрос дали е нормално исканото от Булгаргаз увеличение на газа, той не отговори.

Цената на газа, трябва да бъде изчислима - настоя Цветан Симеонов. Това е важно, както за домакинствата, а 10 пъти е по-важно за фирмите и за предприемачите, за да могат да си направят своите бизнес планове, допълни той.

Има резерв в несъбраните задължения на некоректните платци – уточни Симеонов. Според председателя на БТТП , трябва да се ускорят сроковете и възможностите доставчиците принудително да си взимат задълженията от нелоялните фирми и потребители, защото тези невзети задължения се натрупват в цената на енергоизточниците. Все още има резерви за повишаване събираемостта на дължимите суми към „Булгаргаз”. Достатъчно е в договорите да се включи клауза за арбитраж по ускорена процедура в Арбитражен съд при БТПП. Трябва да има принудително изпълнение по отношение на хората, които не си плащат парното, категоричен бе представителят на най-голямата работодателска организация. Принципът трябва да бъде просрочените задължения към доставчиците на енергия да не се прехвърлят към коректните платци, били те фирми или траждани – обобщи председателят на БТПП Цветан Симеонов.


22.06.2010 г.

Още новини:

Видео:

Назад