Назад

За намаляване на публичните разходи настояха от Българската търговско-промишлена палата при среща с държавния глава



Въпросите за справянято с кризата, проблемите на безработицата и инвестициите в българската икономика бяха обсъждани на среща на ръководството на БТПП с държавния глава. Не е нормално при актуализацията на бюджета да се предвиди преразпределителна роля от близо 42% брутен вътрешен продукт (БВП) при 38% за 2009 г. и обещани от 35% в предизборната програма на ГЕРБ. Искаме да видим намалени в цифри публичните разходи, това е едно от спасителните действия, които очакваме. Това каза след срещата си с президента Георги Първанов председателят на Българска търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

За излизане от кризата е необходимо също така изплащане в пълен размер на задълженията на държавата към фирмите. С бавенето на плащанията фирмите се затрудняват с лихви към своите задължения, има неизпълнение на вноски към НОИ и неизплатени заплати. Никой не прощава на фирмите, че не са си платили задълженията, каза Симеонов. Според него все по-трудно ще се работи във все по-изостряща се конкурентна среда. От палатата разполагат с информация за това, че до края на годината ще продължат закриванията на фирми. Много фирми не могат да инвестират в иновации и обучение на работници, както и нямат възможност за инвестиции в нови пазари.

Има известно подобрение в работата по усвояване на европейските фондове, смятат от палатата. Въпреки това усвоени са под 10% от средствата, което е обезпокоително в дългосрочен план .


25.06.2010 г.

Още новини:

Видео:

Назад