Назад

Ще има ли ефективни съкращения в администрацията, коментар на председателя на БТПП за БНР„На фона на обещаното 10-процентно увеличение на заплатите в държавната администрация, напомнянето за нейното намаление с 20% звучи много по-добре. Много по-добре ще прозвучи и за чуждестранните инвеститори. Въпросът е дали и как ще бъде осъществено това намаление“. Това каза за БНР председателят на БТПП Цветан Симеонов по повод призива за съкращаване на държавната администрация с 20%. Частният бизнес веднага би поел освободените кадри, убеден е той и изтъкна че става дума за кадри с висше образование и административни умения, които по принцип се търсят на пазара на труда.

В предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" председателят на Палатата предупреди, че в момента около 140 000 щатни бройки са заети в държавната администрация, а незаети са малко повече от 10 000. Това означава, че ако се съкратят само незаетите бройки би било постигнато намаление с 8-9%. „Като се пенсионират навършилите пенсионна възраст и се съкратят малко административни функции, може да го докара всяко министерство близо до 20%, но не това би трябвало да бъде целта. За периода 2016- 2017 г. има и ръст с 5% на щатните бройки в държавната администрация, тъй че с 20-те процента намаление резултатът може да се окаже нулев“.

За въвеждането на електронно правителство ще трябват още по-висококвалифицирани и по-мотивирани кадри, допълни Симеонов, но уточни, че засега „съпротивата на администрацията е изключително упорита - те се съпротивляват срещу всяко електронно усъвършенстване на обслужването на гражданите и фирмите“: „Лошото е, че като им се обещаха 10% увеличение на заплатите няма да отпадне тази съпротива. Ще се вкопчат още по-здраво в службицата си и ще бъдат глухи за всяко предложение за електронно обслужване на граждани и фирми... Изтъква се като предимство това, че България се придвижва в класацията на ООН за готовност за електронно правителство, но обърнете внимание, че това е „готовност“ за електронно правителство, а за една страна-членка на ЕС от 2007 година насам е смешно още да няма електронно правителство“.


04.01.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад