Назад

Производители мечтаят дронове да прибират един ден детето от детската градина

БНР, „Преди всички"


БНР, „Преди всички"

Резюме: Много скоро разносвачът на пици няма да звъни на вратата, а ще вземате поръчката от дрон, виснал на прозореца. Така ще пристигат и лекарствата от аптеката, а защо не и покупките от супермаркета. Дронът ни може да носи 45 кг, а в по-смелите мечти той може да прибира и детето от детската градина“- това разказа пред "Хоризонт" Ширли Залцман от Израел, която има фирма за дронове.

Българска делегация посети 5-ата израелска конференция и изложение за технологии на бъдещето в Тел Авив, след като при посещението на израелският премиер Бенямин Нетаняху в България в началото на ноември стана ясно, че една от областите, в които двете страни ще си сътрудничат, е производството на дронове. В тази област Израел е сред първите пет страни в глобален мащаб.

Да попаднеш в „царството на дроновете“ за неспециалист е объркващо. Някои от тях приличат на детски играчки, а най-големият е с размах на крилете 8 метра и не може да влезе в най-голямата залата на израелската панаирна палата "Ганей тааруха".

Освен летящи дронове, бяха представени и водни безпилотни апарати. Част от тях са предназначени за охрана на нефтени или други платформи в морето и плават над водата, а други са малки безпилотни подводници, които сонарно могат да „чуят“ под водата приближаваща се опасност, ако трябва да охраняват, но и да сигнализират за големи пасажи риба, ако трябва да информират рибарите или за облаци медузи или приближаваща се акула, ако са наети в туризма.

Сред сухопътните дронове има роботи, но има и автономни автомобили, които се движат без шофьори. В тази област Израел също е сред в първата десетка в света. Начело на българската делегация на изложението бе председателят на Българо-израелската камара към Българската търговско-промишлена палата Симеон Ангелов.

„Последните години оборотът е $80 млн., което е нищо. Министърът на икономиката на Израел каза, че 100 милиона е нещо съвсем постижимо. България изнася повече, отколкото внася от Израел. И дроновете могат да намерят своето място, за да балансират търговския обмен“, изтъкна Ангелов. Той посочи, че Израел произвежда дронове с най-различни предназначения – наблюдателни, транспортни, отбранителни и за граждански цели, големи и малки.

„Нашите дронове са автономни. Те не само наблюдават, но изкуственият им интелект анализира ситуацията. Ако задачата е да проследи даден човек, дронът е в състояние да вземе предвид и други обстоятелства, без да бъде напътстван от човек. Най-голямата конкуренция между производителите е как дроновете да станат по-малко притесняващи", разказва още Ширли Залцман.

"Хората не са свикнали да виждат над себе си летящи предмети. Затова засега действаме само над промишлени зони. Надяваме се по-късно дроновете да могат да летят и над градове. Вярвам, че ще стане като с камерите, които навремето са охранявали само стратегически обекти, а сега са на всяка улица или магазин и хората дори не им обръщат внимание“, допълни тя.


21.11.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад