Назад

БТПП отличи Съюза на пивоварите

Три важни юбилея – 20 години Съюз на пивоварите в България, 130 години пивоварна индустрия в страната и 55 години българска пивоварна наука
 
На Деня на пивовара – Илинден председателят на БТПП Цветан Симеонов връчи почетен диплом на г-н Рууд Ван ден Ейнден – председател на Управителния съвет на Съюза на пивоварите в България, за принос в развитието на пивоварния бранш с въвеждане на високи стандарти в производствените процеси, качество на продуктите и създаване на конкурентоспособен сектор, ползотворно сътрудничество в дейността на Съвета на браншовите организации при БТПП и по повод три важни юбилея – 20 години Съюз на пивоварите в България, 130 години пивоварна индустрия в страната и 55 години българска пивоварна наука.

Съюзът на пивоварите в България представи развитието на пивоварния сектор през първите шест месеца на 2011 г. и приоритетите за социалната отговорност на членовете на сдружението. Към настоящия момент работната заетост надхвърля 2900 човека, която, сравнена със същия период на предходната 2010 г., е с ръст от 7 %. По данни на НОИ минималната работна заплата в сектора е 444 лв.

През първото шестмесечие на 2011 г. членуващите в СПБ пивоварни компании са реализирали 2 436 700 хектолитра  бира. Според използваните опаковки членовете на СПБ са продали най-много бира в РЕТ бутилки – 58%; следвани от продажбите в стъклени бутилки – 33%. По данни на Съюза на пивоварите за първи път от три години насам няма спад в реализацията на пиво, който в пиковите години на икономическата криза достигна общо 15%.

Съюзът на пивоварите е представителната организация на производителите на бира в страната: ”Болярка – ВТ” АД, “Загорка” АД, “Каменица” АД, “Карлсберг България” АД, “Ломско пиво” АД и доставчиците на суровини и материали в сектора. Той вече 20 години успешно поддържа устойчив диалог между работодатели и синдикати.
Председателят на БТПП Цветан Симеонов разговаря с принца на Бавария Луитполд фон Байерн (Luitpold Prinz von Bayern), който е наследник на Кралското семейство, останало в историята на пивоварството със знаменития Закон за чистотата на пивото известен като Рейнската забрана, според който се налага забрана бира да се произвежда от пшеничен малц, а само от ечемичен. С времето цяла Германия започва да се придържа към този закон, който и до днес си остава най-старият европейски закон за производството на бира.

22.07.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад