Назад

Бизнесът призовава да се ускорят преговорите за споразумението за свободна търговия между ЕС и МЕРКОСУР



 
Българската търговско-промишлена палата(БТПП) член на Асоциацията на Европейските търговско-промишлени палати (ЕВРОПАЛАТИ) се присъединява към идеите за понататъшно разширяване на свободната търговия, като фактор за стимулиране на необходимия растеж в държавите-членки от ЕС. По време на шестия кръг преговори за споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и южноамериканския търговски блок МЕРКОСУР, представителите на бизнеса от двете страни на Атлантическия океан отново изразиха силната си подкрепа за амбициозното споразумение за свободна търговия между двата съюза. 
Главните преговарящи, Хоао Агиар Мачадо за Европейския Съюз и Алваро Онс от Уругвай за МЕРКОСУР, се срещнаха в Брюксел с представители на бизнес организациите БИЗНЕСЕВРОПА, ЕВРОПАЛАТИ, представителството на Националната конфедерация на индустрията на Бразилия в ЕС „Brazilian Business Affairs” и Бизнес форума МЕРКОСУР – ЕС, за да обсъдят състоянието на преговорите. 
Представителите на бизнеса приветстваха постигнатия до момента напредък в регулаторната област, но призоваха главните преговарящи да преминат към размяна на предложения колкото се може по-скоро. Евентуалното забавяне на преговорите ще подкопае доверието на бизнеса в споразумението за свободна търговия между ЕС и МЕРКОСУР, чието обсъждане започна с идеята за максимално бързо приключване на преговорите. 
Бизнесът продължава да твърди, че споразумението за свободна търговия ще стимулира така необходимия растеж в държавите-членки от ЕС и ще гарантира по-бързото развитие на страните от МЕРКОСУР. Едно амбициозно и балансирано споразумение ще създаде десетки хиляди работни места и милиарди евро допълнителни приходи и инвестиции в двата региона през следващите няколко години. 
В момента Европейският съюз е най-големият търговски партньор на МЕРКОСУР, отговорен за 20,7% от стокообмена на южноамериканския търговски блок, както и най-големият инвеститор в региона с инвестиции възлизащи общо на 165 милиарда евро. Двата съюза ще спечелят много от едно амбициозно споразумение, имайки предвид бързо нарастващия обем на търговията със стоки, услуги, селскостопанска продукция и увеличаващите се инвестиции. 
==============
БИЗНЕСЕВРОПА е основната хоризонтална бизнес организация на ниво Европейски съюз. Чрез 41 федерации членуващи в нея, БИЗНЕСЕВРОПА представлява 20 милиона компании от 35 страни.

ЕВРОПАЛАТИ – Асоциацията на Европейските търговско-промишлени палати представлява повече от 20 милиона предприятия в Европа – 93% от които са малки и средни предприятия – чрез членовете си в 45 държави и Европейска мрежа от 2000 регионални и местни палати. 

Brazilian Business Affairs е представителство на Националната конфедерация на индустрията на Бразилия и на Бразилската агенция за насърчаване на търговията и инвестициите в Европейския съюз. Националната конфедерация на индустрията на Бразилия представлява 27 федерации на индустрията, над 1000 асоциирани браншови работодателски организации и над 196 000 индустриалци.

Бизнес форумът МЕРКОСУР – ЕС цели да насърчи търговските и бизнес отношения между страните от Европейския съюз и МЕРКОСУР, като установи постоянен диалог между бизнес общностите и политическите лидери на двата региона. 

10.07.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад