Назад

Почти цялата менделеева таблица може да бъде открита в Судан

 
Представянето на потенциала на природните богатства на Судан е само началото на едно добро сътрудничество между представителите на бизнеса от двете страни - това каза председателят на БТПП Цветан Симеонов , който откри презентация на тема: Судан - природни ресурси и минна индустрия. 

10 дни след разделянето на Судан, на 18.07.2011 г., Българската търговско-промишлена палата бе домакин презентация на проф. д-р Бадр Ел Дин Халил Ахмед, професор по икономическа геология, завършил университета в Хартуми, специализирал в Лондон и Москва.  Презентацията бе организирана по инициатива на Посолството на Судан в България.

 
Г-н Симеонов сподели с участниците, български бизнесмени, дипломати и журналисти, че представянето на природните богатства на африканската страна ще бъде последвано от нови стъпки на добро сътрудничество. За осъществяването му имаше среща с новоназначения временно управляващ посолството на Судан г-н Хюсеин Мохамед Хюсеин, проведена миналата седмица.
Г-н Хюсеин представи Судан като страна на ресурси и възможности. Подробности и факти изложи самият професор д-р Бадр Ахмед, като направи една обща виртуална геоложка разходка из цялата страна.
След 9 юли 2011 г. държавата Судан обхваща територия от 1,7 млн.кв.км, а преди това е била 2,5 млн.кв.км. Климатът е горещ, дори много горещ като на юг дъждовен през 2 месеца в годината. На север страната е пустиня, а на юг – тропик. Професорът представи водата като най-ценния природен ресурс в Судан. 
Геоложки са обособени пет области с концентрация на полезни изкопаеми, руди и минерали. Почти цялата менделеева таблица може да бъде открита в Судан /Au, Ag, Pt, Cu, Pb, Zn, Ni, Co, W, Sn, Mo, U, Cr, Mn, Fe/, освен това мрамор, гипс, скъпоценни и полускъпоценни камъни, графит, магнезий, слюда, фосфати, талк, сол, каолин, барит, кварц, строителни материали и др. В страната се произвежда цимент от мрамор. Открити са базалтови находища в Сахара, които са много полезни за строежа на път към Египет. 
В африканската страна се проучват не само планините - за метали, но и низините, където са основните находища на вода и нефт. Страната има добре развито селско стопанство с развита напоителна система благодарение на река Нил, която преминава през цялата територия на страната. Разбира се, има и райони в които водата е много ценна и трудна за добиване – главно от сезонните валежи.
Злато се открива почти навсякъде, като технологиите, които се прилагат са няколко вида – чрез електролиза, отвяване, отмиване и др. В страната се добива около 5 тона злато годишно.
 
В Судан е открит нефт през 1970 г., а първият износ е осъществен през 1999 г. Черното злато се добива с концесии, управлявани от 26 международни компании. В страната има и природен газ, но той е под високо налягане и изисква специална технология за добив. 
Професор д-р Бадр Ахмед изрази мнение, че едва 10 % от ресурсите на неговата страна са оценени и разработени.
Като извод професорът обобщи, че в страната му могат да бъдат добити много полезни изкопаеми и ресурси, но те не се използват пълноценно. Необходими са свежи средства за инвестиции, концесии, машини и съоръжения, както и технологии от чужбина. Страната му е бедна и има нужда сътрудничество за добив на различните природни богатства.
 
Такова сътрудничество може да бъде независимо – чуждестранна фирма да започне сама да работи в Судан, чрез джоинт-венчър, извършване на проекти от различни величини и с различни цели.
 
За реализиране на тези възможности правителството на Судан е приело Закон за насърчаване на инвестициите, като повече информация е налична тук: www.sudanunvest.gov.sd
Презентацията продължи с многобройни въпроси от страна на българските предприемачи и активна дискусия.

18.07.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад