Назад

Търговията и инвестициите между България и Турция устояха на ударите на финансовата и икономическа криза

Българо-турски бизнес форум се проведе на 11 юли 2011 г. в София при засилен интерес. Събитието бе организирано съвместно от БТПП, Турско-българската търговско-индустриална камара, Съюза на турските търговски, промишлени, морски палати и стокови борси и Турския съвет за външно-икономическо сътрудничество. Президентите на България и Турция участваха в закриването на форума, което насърчи повече от 200 предприемачи от двете страни да разговарят и да намерят общи интереси в областите: строителство и инфраструктура, телекомуникации, енергетика, автомобилна индустрия, транспорт и туризъм, селско стопанство, хранително-вкусова промишленост, лека промишленост.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов приветства участниците и сподели, че въпреки световната икономическа криза търговията между България и Турция нараства няколко пъти. Инвестициите също растат, като някои турски компании плануват да разширят инвестициите си в България. Намерението на бизнеса е да върви напред, дори и в трудни времена. Сега се стремим към все по-малко формалности в двустранните отношения, по-бързо преминаване на границите, съдействие от страната на администрацията, каза председателя на БТПП.

Двустранната търговия расте като обем, каза г-н Симеонов, но фирмите от двете страни трябва да работят в посока производство и търговия на стоки с по-голяма добавена стойност. Той изрази готовността на БТПП да съдейства на всички компании и партньори, както в България, така и в Турция. 

Председателят на Съюза на турските търговски, промишлени, морски палати и стокови борси Рифат Хисарчъклъоглу констатира, че броят на участниците във форума говори за интереса сред бизнеса. Турските инвестиции в България нарастват през последните години и достигнаха 700 млн. евро. В Турция работят 334 български компании, а турските – в България са над 3000. Г-н Хисарчъклъоглу каза, че разчита на нови бизнес възможности на есенната среща на турския, български и гръцки бизнес в Чанаккале, Турция.

Следобед към бизнес форума се присъединиха президентът на Република България Георги Първанов и президентът на Република Турция Абдулах Гюл. Президентът Първанов каза: Дойдохме да закрием форума, а се оказа че откриваме нова страница на бизнес отношенията между двете държави.
 
Според президента Абдулах Гюл Турция е шестата икономика в Европа, страната е член на G-20 и през миналата година е отбелязала икономически ръст от 9,6 %. Той покани българските фирми да се възползват от възможностите, предоставяни от турския пазар.

При закриването на форума г-н Симеонов определи като най-важно продължаващото развитие на бизнеса между двете страни. Естествено, съществуват и проблеми, но има желание и стремеж те да бъдат решени. Той изрази благодарност към регионалните търговско-промишлени палати, които имат значителна роля за реализирането на многобройни двустранни проекти. Председателят на БТПП благодари и на президентите на България и Турция, че дават ясен сигнал за подкрепата им към бизнеса.


11.07.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад