Назад

Възможности за развитие на търговията със Зимбабве



По информация от представителя на БТПП в Република Южна Африка Райчо Илиев, съществува  засилен интерес за търговия с български стоки и продукти в Зимбабве. 
В последните две години икономиката на Зимбабве се подобрява откакто страната премахва националната валута поради хиперинфлация и въвежда американски долар, южноафрикански ранд, боцванска пула, английска лира и евро в разплащанията.
 
Държавните транзакции се извършват само в американски долари. В страната се увеличава броя на ресторанти и магазини, нараства значително производството на тютюн и памук, износа на злато, платина и диаманти. 
Проблем на национално ниво са санкциите, наложени на страната, според които Зимбабве не може да получава средства от Световната банка и МВФ за големи проекти, свързани с развитие на инфраструктурата, здравеопазването и други. 
През 2011 в страната се очаква икономически ръст от 9 %.
В Зимбабве предстои рехабилитация на ВЕЦ Kariba и ТЕЦ Hwange, както и осъществяване на селски проекти, свързани с електрификация и изграждане на 10 проекта за водноелектрически централи с мощност 1,5 – 800MW. 


Заинтересуваните български фирми могат да се свържат с г-н Илиев на мобилен телефон (082) 400 72 79 , тел.:/факс: (+2711) 482 82 95 или на e-mail: r.iliev@yahoo.com

05.07.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад