Назад

Молдова иска да установи по-тесни връзки с България

БТПП
 
Посланикът на Молдова в София Н.Пр.Александру Пригорски посети БТПП и се срещна с председателя Цветан Симеонов на 6 юли 2011 г.
Г-н Симеонов запозна посланика с дейността на БТПП, и отбеляза, че има нужда от възобновяване на активните контакти и срещите между палатата и партньорите й в Молдова, които са били позабавени тъй като през последните години и двете страни са насочени към ЕС. 
Той представи преимуществата на Молдова като добър бизнес партньор – страната граничи с ЕС, търгува с Общността свободно по 7200 стокови позиции, има свободен достъп до пазара на бившите съветски републики. В страната са разработени 9 свободни икономически зони, които предлагат много изгодни условия за производство на стоки и след това сигурна реализация на местния или международен пазар. Той даде примери с немска компания, която произвежда в Молдова автомобилни резервни части, италианска фирма, произвеждаща мебели, които продава в Русия и др. Той отправи покана към българските фирми да използват възможностите, предлагани от тези зони.
Посланикът на Молдова разясни, че предстои приватизация на много молдовски предприятия и се очаква разработването на редица енергийни проекти – главно за обновяване на далекопроводи и изграждане на газопровод, като алтернативна преносна мрежа.
Във връзка с активните икономически промени в Молдова г-н Симеонов предложи БТПП да организира представяне на новите моменти в икономиката на Молдова пред български фирми. Бе договорено това представяне да се осъществи през втората половина на месец септември 2011 г.
Повече информация за икономиката на Молдова може да бъде намерена на: www.miepo.md, както и в Библиотеката на БТПП.

07.07.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад