Назад

Цветан Симеонов: Ръстът на средната работна заплата ще раздвижи пазара на труда

Председателят на БТПП в интервю за ТВ Европа


Средната месечна работна заплата в страната през последните четири месеца на миналата година бележи ръст с 10,6 на сто спрямо същия период на предходната, показват данните на НСИ. Най-голямо e увеличението в секторите „Образование“ (18,5%), „Други дейности“ (14,5%) и „Административни и спомагателни дейности“ (14,4%). Така средната брутна месечна работна заплата за октомври 2017 г. е 1 084 лв., за ноември – 1 078 лв., а за декември достига до 1 123 лева. Цветан Симеонов, председател на Българската-търговско промишлена палата отчита като сериозен фактор за това усилията на голяма част от обществото да повишава квалификацията си, което пък от своя страна води до по-висока производителност на труда.

Цветан Симеонов – председател на БТПП:
„По този начин ще може да се привлекат и по-квалифицирани кадри на пазара на труда в България. Основният фактор е търсенето на работна сила и, разбира се, усилията на част от обществото да повишава своята квалификация и да дава една по-висока производителност на труда. Може да очакваме по наши оценки поне 10% ръст до края на годината, работната средна заплата да достигне 1200 лв“.

Най-сериозният проблем пред бизнеса обаче си остава липсата на работна ръка. Цветан Симеонов посочи, че готвените от правителството облекчения при наемането на работници от трети страни значително ще помогне за запълване на дупки в различните сектори.

Цветан Симеонов – председател на БТПП:
„Предложенията, които са внесени сега в НС заслужават подкрепа, първо защото се съкращават сроковете за издаване на синя карта. Второ, защото отпадат професиите – беше страшно неловко за фирми, които имат нужда от работници извън един много стеснен списък да не могат да получат такива кадри. -Защо не задържаме нашите българи, които отиват в чужбина, а търсим работници от чужбина? – -Там също има мерки, които засега обаче нямат отклик в правителството, като, например, свързването на държавното висше образование директно с бизнеса, задържането на тези специалисти в страната за известен период от време, може пък и да им хареса да работят тук“.

Туристическият сектор вече се възползва от наемането на работници чужденци, посочва Цветан Симеонов. Иначе данните сочат, че освен туризмът и IT секторът изпитва нужда от работна ръка – над 90% от фирмите в сферата и в туризма изпитват недостиг на специалисти, в банковия сектор те са 70%.

 

14.02.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад