Назад

Цветан Симеонов официално ще открие изложба-живопис и графика „Ретроспекция на цивилизацията“

Картините ще могат да бъдат разгледани в периода от 18.12 до 31.01.2018 г.


На 18 декември от 17 ч. във фоайето на Палатата ще можете да присъствате на официалното откриване на изложбата, където също ще присъства и авторът на картините – художникът Николай Стайковски.

Николай Стайковски е роден в гр. Плевен. Завършва НХА в София /графика/ при проф. Г. Симеонов, а след това е на следдипломна специализация в Академията за изящни изкуства във Варшава. Лауреат е на Втора награда на

конкурса „Графика Варшавска“ – 1999 г. и специална награда на Съюза на полските художници – 2000 г. Негови творби се намират в НХГ, СГХГ, ХГ „И. Бешков“,Исторически музей – Плевен и др., както и в частни колекции у нас и в Европа. Голяма част от ранното му графично творчество е духовно и тематично свързана с националното културно-историческо наследство.

Напоследък картините му стават все по-зрели и по- символични, разнообразни, изпълнени със специфична маслена техника. Oсобено характерен и значим е цикълът “Рунически послания“, където авторът използва руни /пиктограми и букви едновременно/ и други древни символи, а картините, представляващи предмети на Красотата, на изкуството, се превръщат в предмети на Силата – в талисмани или мощни енергийни програми, променящи съдбата на индивида, за да се сбъднат неговите мечти и цели.

Руните са древни писмености, символизиращи и свързващи ни с природни стихии, поглед в бъдещето или средство за реализиране на съкровените ни желания. Смята се, че руните не са продукт на човешкото съзнание или просто символи, а образци или носители на енергиен потенциал, предхождащ веществото, което поражда движение. Руните са били дадени като дар на човечеството, като благодат за хората. Някои картини представляват имена на конкретни лица, транскрибирани с рунически знаци и допълнени с подходящите за тях символни послания.

Творчеството на Стайковски е светло и позитивно, високо професионално, разбираемо и значимо като съдържание.


15.12.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад