Назад

Резултати от анкетно проучване на БТПП за работния режим около празниците и стимулиране на служителите

Ще се увеличат ли заплатите през 2018 г., ще раздава ли бизнесът коледни бонуси


БТПП проведе анкета сред членовете си работния режим около Коледно-новогодишните празници и предоставянето на бонуси на служителите. Допитването бе извършено в периода 22-29 ноември 2017 година с участие на представители на бизнес средите, по поръчка на Нова теливизия.

С НЕГО МОЖЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК.

Акценти от проучването:

Резултатите от допиването показват, че при 38% от компаниите дните между Коледа и Нова година ще бъдат работни, защото не могат да си позволят прекъсване на производствения режим или ще претърпят загуби. Другата част – около 62% обмислят дните между празниците да са неработни (изцяло или частично), защото характерът на дейността им позволява, а и техни партньори ще почиват тогава.

Около 64% от работодателите планират да дадат коледни бонуси на служителите си, 21% няма да предоставят, а 15% все още не са решили окончателно. Фирмите дават допълнителни средства на служителите си в края на годината основно заради Коледа – това е мнението на 66%, от тези, които планират да раздадат бонуси. За 16% причина за бонусите е доброто финансово състояние, за 11% повод за бонусите са едновременно празниците и успехите на фирмата. Около 6% са посочили други причини, свързани със социално отговорната политика на компанията.

Лошото финансово положение е причината, поради която мнозинството от работодателите няма да платят бонуси – при 70% от тази група фирми. Останалите 30% посочват, че плащат достатъчно високи заплати или дават бонуси за свършена работа.

Най-често размерът на коледния бонус е до 500 лв. показва анкетата на БТПП – при 87% от анкетираните. Около 9% от работодателите планират бонуси в диапазона 500-1000 лв., а над 1000 лв. едва 4%. Равен е делът на фирмите, които ще дадат еднакви бонуси на всички служители и тези, които ги определят според индивидуалното представяне – по 44%. Водещ показател за размера на бонуса е нивото на длъжност при 11% от компаниите.

При 30% от работодателите бонусите, които ще дадат на служителите им ще бъдат по-високи спрямо миналогодишните, а при основната част 65% ще са еднакви спрямо предходната година. Само при 5% размерът на бонуса за 2017 г. ще е по-нисък от този за 2016 г.

По-малко от половината (46%) анкетирани имат намерения да увеличат заплатите на служителите си догодина, 27% все още не са преценили, 17% ще запазят нивото на заплащане във фирмата както през 2017 година, 2% ще ги намалят. Около 8% са посочили, че ще приложат различни подходи – за някои служители ще увеличат заплатите, ще се съобразят с тенденциите на пазара на труда и др.

Анкетата показва, че най-често до 10% е размерът на планирания ръст / намаление на работната заплата – при 79% от работодателите.

Във връзка с растящия брой болнични, допитването показва, че 18% от фирмите, които имат този проблем, все още нищо не са предприели. Близо 14% отбелязват, че са оспорвали болнични, но при по-голямата част от тях не е имало ефект. Едва 3% посочват, че има лекар във фирмата, които прави проверка. Около 8% прилагат различни подходи като разговори с личния лекар, проверка на място дали болният е вкъщи и др.


10.12.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад