Назад

Общо събрание на Асоциацията на Балканските търговско - промишлени палати в Сърбия

Председателят на БТПП Цветан Симеонов информира партньорите си от Балканските страни за предстоящите международни събития в нашата страна през 2018 г.


Днес, 7 декември 2017 г., в сръбската столица се проведе Общо събрание на Асоциацията на Балканските търговско - промишлени палати (АВС). Представители на Българската търговско-промишлена палата също взеха участие в него. Председателят на Сръбската търговско- промишлена палата Марко Чадеш откри срещата, като домакин и ръководещ асоциацията през 2017 г. Той изрази задоволството си от присъствието на представители на търговските палати от Босна и Херцеговина, България, Гърция, Македония, Румъния, Сърбия, Турция и Черна гора. Бе подчертана важността на доброто сътрудничество в рамките на Балканския регион по пътя на Сърбия към ЕС. Чадеш потвърди ролята на АВС за премахването на редица бариери пред търговията в региона, изграждането на свободната зона на ЦЕФТА, осъществяването на много двустранни инвестиции. От 1994 г., когато е създадена АВС,  до 2016г. търговията на Сърбия със страните от региона се е увеличила с 30% 

 

Основни теми на срещата бяха: развитието на сектор информационни и телекомуникационни технологии, дуално обучение и сътрудничество между палатите от АВС в подкрепа на бизнеса от региона.

 

Председателят на БТПП информира партньорите си от Балканските страни за подготовката на председателството на България на Съвета на ЕС и предстоящите международни събития в нашата страна през 2018 г., сред които среща на Борда на Европалати, Европейски парламент на предприятията, редица двустранни бизнес форуми, среща на инициативата 16 + 1 и др. БТПП представи и предстоящо събитие Балкан базар, което ще се проведе в Индия през 2018г. Търговско-промишлените палати от АВС се ангажираха да информират подходящи компании от Балканските страни да вземат участие в събитието. Повече информация тук.

 

Председателят на Съюза на турските търговски палати (ТОВВ) и зам.-председател на Европалати Рифат Хисарчиклъоглу бе избран за председател на АВС за 2018 г. Той сподели факти за развитието на турската икономика, която очаква 6% растеж за тази година. Рифат Хисарчиклъоглу  информира и за подписването на меморандум за разбирателство между ТОВВ и ТПП на Сърбия, съгласно който ще бъде създаден турско-сръбски икономически и инвестиционен форум за интензифициране на двустранните икономически отношения.


07.12.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад